Την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00 – 13:00, το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας πραγματοποίησε ημερίδα στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, με τίτλο World Heritage Day: Glocal Challenges.
Το Ινστιτούτο άνοιξε τον διάλογο για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, την αναγκαιότητα διαφύλαξης και προστασίας της, τις παγκόσμιες και τοπικές προκλήσεις που χρήζουν αντιμετώπισης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και έλαβε χώρα στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος, κ. Βίκυ Τσιανίκα. Κατά την έναρξη, η εισαγωγή στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την διευθύντρια του παραρτήματος της Αθήνας, κ. Κατερίνα Δημητριάδη. Στην πρώτη εισήγηση, ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, μίλησε για το ζήτημα των μαρμάρων της Ακρόπολης ως ελληνικό αίτημα με οικουμενική σημασία. Εν συνεχεία, η Δρ. Αντωνία Ζερβάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ανέλαβε να αναλύσει τη διασύνδεση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και της διεθνούς ασφάλειας. Τρίτος εισηγητής υπήρξε ο Δρ. Αθανάσιος Νακάσης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS, ο οποίος αναφέρθηκε στα Μνημεία και την προστασία αυτών σε καιρό πολέμου.
Ακολούθησε η εισήγηση της κυρίας Ελίνας Μουσταΐρα, Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η οποία διαπραγματεύτηκε το ζήτημα των εθνικών και διεθνών πτυχών των ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών έργων τέχνης. Ο κύριος Παντελής Μήτσιου, Υπεύθυνος Marketing και Επικοινωνίας του Μουσείου Ηρακλειδών, αναφέρθηκε στη νέα προσέγγιση της έννοιας του μνημείου, ενώ η κυρία Σταυρούλα-Βίλλυ Κ. Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Γ. Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού παρουσίασε τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και ανέλυσε το ζήτημα της προβολής των πολιτισμικών ταυτοτήτων στον 21ο αιώνα».