Χιλιάδες μουσουλμάνοι προσκυνητές συρρέουν κάθε χρόνο στην πόλη Κόνια της Τουρκίας για να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ «Whirling Dervices», ένα θρησκευτικό και πολιτιστικό φεστιβάλ αφιερωμένο στη ζωή και τις διδασκαλίες του μεγάλου Αγίου Ρούμι-Μεβλάνα. Κηρύσσοντας την αγάπη, την ανεκτικότητα και τη συγχώρεση, ο Ρούμι δίδαξε τους οπαδούς του ότι η δημιουργία μιας σχέσης με το Θεό είναι δυνατή χορεύοντας στους δρόμους με χαρά, για αυτό και αυτό το μεγάλο φεστιβάλ αφθονεί σε χορευτικές παραστάσεις.

Το Φεστιβάλ χωρίζεται σε επτά διαφορετικά μέρη, κάθε ένα από τα οποία παρουσιάζει ένα ξεχωριστό μουσικό θέμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορείτε ν’ αφεθείτε στα χέρια της μουσικής και γίνετε μέρος ενός πνευματικού ταξιδιού, εξαιρετικά πλούσιο σε καλλιτεχνική αξία και αφή. Καθώς οι χορευτές αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από τις πανέμορφες λευκές και έγχρωμες φούστες με το κεφάλι τους να κλίνει προς τη μία πλευρά και τα χέρια τους να ενώνονται, γίνεσθε μέρος της αρμονίας και της μελωδικής μουσικής που απλώνονται στη ατμόσφαιρα και οδηγούν τον πιστό και θεατή να ενώσουν την ανθρώπινη ψυχή τους με τον Ρούμι. Τα ρούχα τους μεταφέρουν στους θεατές το μήνυμα του αιώνιου κύκλου της ζωής καθώς ο μανδύας συμβολίζει το φέρετρο ενώ η άσπρη φούστα υποδηλώνει την ελπίδα για την άλλη ζωή. Καθώς οι χορευτές συνεχίζουν τις εκπληκτικές περιστροφικές τους κινήσεις, η μουσική αλλάζει και αποκτά έναν χαρακτήρα απόκοσμο με τα χέρια τους να ανασηκώνονται προς τον ουρανό για να λάβουν τα θεία μηνύματα και να τα μεταφέρουν προς τη γη.

Η ακριβής ημερομηνία του εορτασμού βασίζεται στο ισλαμικό θρησκευτικό ημερολόγιο και ως εκ τούτου ποικίλλει από έτος σε έτος με τις πιο πιθανές ημερομηνίες τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Για τα άτομα που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε αυτό το σημαντικό και θαυμάσιο φεστιβάλ θα ήταν καλό να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στην πόλη Κόνια, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 10 ώρες από την Κωνσταντινούπολη. Όντας ένα γεγονός με μεγάλη θρησκευτική σημασία για όσους το εορτάζουν, οι ταξιδιώτες θα ήταν καλό να υιοθετήσουν μια σεβαστή στάση κατά την επίσκεψη τους στο Φεστιβάλ.

Παύλος Πετίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here