Στα πλαίσια του Onassis Fast Forward Festival 5 – Αthens, η ελληνικής καταγωγής Τζοάνα Χατζηθωμά και ο Χαλίλ Ζορέζ κλήθηκαν να παρουσιάσουν το project «Unconformities» (Aσυμφωνίες), μια mixed-media εικαστική εγκατάσταση συγκροτημένη από τα χώματα και τα πετρώματα, τις ιστορίες και τα μυστικά τριών ιστορικών πόλεων, από 2 έως 16 Μαΐου 2018 με δωρεάν είσοδο.

Τη βραβευμένη αυτή έκθεση με τη σημαντική διάκριση Prix Marcel Duchamp (2017) υποδέχεται αμέσως μετά το Centre Pompidou, το Μουσείο της Ακρόπολης και αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Αθήνα, Βηρυτός, Παρίσι είναι ο άξονας αυτής της παρουσίασης. Τι μπορούμε να ανακαλύψουμε  από το αθηναϊκό σχιστολιθικό υπέδαφος, από τις προσχώσεις του Κηφισού και τα πλούσια αρχαιολογικά στρώματα στο Μοναστηράκι, τον Κεραμεικό και τον Ελαιώνα, από τα υλικά κατακρήμνισης στην Πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού, από τις παραποτάμιες προσχώσεις του Σηκουάνα και την ευρύτερη περιοχή του Λούβρου; «Σκάβοντας το παρελθόν, ανακαλύπτουμε το παρόν», υπογραμμίζει το διεθνώς διακεκριμένο δίδυμο των Τζοάνα Χατζηθωμά και Χαλίλ Ζορέζ οι οποίοι επί τέσσερα χρόνια συνεργάστηκαν με αρχαιολόγους, γεωλόγους και ιστορικούς για τη συλλογή και έκθεση προϊόντων γεωτρητικών ερευνών.

Ειδικότερα, η Αθήνα και η Βηρυτός είναι δύο πόλεις που συνδέονται μεταξύ τους, κάτι το οποίο τονίζει η κυρία Χατζηθωμά, καθώς στην εν λόγω έκθεση προβάλλονται πολλές «σκιές» που αποτελούν ένα είδος αντιστοιχίας μεταξύ των πόλεων και των ιστοριών, αλλά και ένας τρόπος να ενεργοποιηθεί ξανά το παρελθόν τους.

Στο project «Unconformities» η πόλη αναδεικνύεται ως τόπος και ως χρόνος. Ρίζες αργίλου και χαλκού έρχονται στο φως  για να μας αποκαλύψουν ότι κάτω από τα πόδια μας, κάτω από αυτή τη γη υπάρχει ένας κόσμος που ξετυλίγει μια κληρονομιά αρχαίων οικισμών, ίχνη φυσικών φαινομένων  και όχι μόνο.

Είναι φανερό το πως μπορεί να αξιοποιηθεί η Τέχνη για την άσκηση τη πολιτιστικής διπλωματίας. Ο Γκαίτε έχει διατυπώσει την άποψη ότι «η Τέχνη είναι ο μεσολαβητής αυτού που δεν μπορεί να εκφραστεί» ώστε να αποδώσει την ικανότητα της τέχνης να επεκτείνει την εκφραστική της δύναμη πέρα από τα συμβατικά μέσα.

Πράγματι, η τέχνη αποτελεί ισχυρό μέσο έκφρασης και ερμηνείας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας σε κάθε κοινωνική ομάδα, καθώς έχει τη δυνατότητα να ασκεί επιρροή στις συμπεριφορές και να διαμορφώνει τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις ενός ατόμου.

Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό να διοργανώνονται εκθέσεις σε άλλες χώρες ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε μεγαλύτερα ακροατήρια να γίνουν φορείς της πολιτιστικής δημιουργίας άλλων λαών στρώνοντας έτσι έναν δρόμο επικοινωνίας μεταξύ τους.

Γεωργία Γιαννιώτη

Πηγή:

 http://anaskafi.blogspot.com/2018/04/unconformities.html

https://www.elculture.gr/blog/unconformities-%ce%b1%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-m%ce%b9%ce%b1-mixed-media-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%/

https://www.kathimerini.gr/culture/arts/961850/unconformities-i-proti-ekthesi-sygchronis-technis-sto-moyseio-akropolis/

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here