Με  σύνθημα : “Η κληρονομιά μας: το παρελθόν συναντά το μέλλον”. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αζερμπαϊτζάν, σε συνεργασία με τις πρεσβείες των κρατών μελών της ΕΕ και ιδίως τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Κροατία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία διοργανώνει τo πρώτο φεστιβάλ αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το φεστιβάλ Fantazia θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού  την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν στις 1-10 Νοεμβρίου.

Το φεστιβάλ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Μπακού και το Αζερμπαϊτζάν. Στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να ενθαρρύνει όλο και  περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν και να ασχοληθούν με την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να ενισχύσουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό χώρο.

Η εκδήλωση μεγάλης κλίμακας θα παρουσιάσει ένα ποικίλο ημερολόγιο εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, ξεναγήσεων, εργαστηρίων, κινηματογραφικών προβολών, εκθέσεων, εγκαταστάσεων τέχνης, διαγωνισμών, συζητήσεων με διεθνείς και τοπικά αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Αζερμπαϊτζάν  τον πρέσβη κ. Kestutis Jankauskas  ¨”Κάθε παλιό τμήμα της πόλης χαρακτηρίζει την ιστορία της και είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά”.  Η Πρέσβης της Γαλλίας στο Αζερμπαϊτζάν Aurelia Bouchez σημείωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν δίνει μεγάλη προσοχή στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, η έμφαση θα δοθεί στην περιοχή του Sheikh Icheri, της πρώην περιοχής Sovetskaya και της γειτονιάς γύρω από το Fantazia hamam, το τελευταίο ενέπνευσε  και ως όνομα για το Φεστιβάλ. Το περίφημο χαμάμ Φαντασία είναι ένα από τα πρώτα λουτρά στο Αζερμπαϊτζάν χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκέντρωσε στοιχεία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής με τοπικά- παραδοσιακά  χαρακτηριστικά .

Οι επίσημοι εταίροι του φεστιβάλ είναι ο Κρατικός Οργανισμός Τουρισμού, η Ένωση Αρχιτεκτόνων, η Διοίκηση Κρατικής Ιστορικής-Αρχιτεκτονικής  Κράτησης Icheri Sheher, το Μουσείο Χαλιών του Αζερμπαϊτζάν, το Κέντρο Δημιουργικής Τέχνης Maksud Ibrahimbeyov, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Yarat. Επιστημονικοί συνεργάτες είναι: Το Πανεπιστήμιο Ca ‘Foscari της Βενετίας, το Πανεπιστήμιο ADA, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Πολιτισμού και Τεχνών του Αζερμπαϊτζάν, το  Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής και Κατασκευών του Αζερμπαϊτζάν.

Σοφία Σαρίδη, Αρχισυντάκτρια 

 

πηγες:

https://www.azernews.az/culture/137833.html

https://azertag.az/en/xeber/European_Union_to_conduct_Baku_Cultural_Heritage_Festival-1196211