Το Tempo Forte αποτέλεσε μια πρωτοβουλία της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα του Luigi Marras, ο οποίος έδωσε κάλεσμα προκειμένου να συντονισθεί μια πολιτισμική προσπάθεια με την βοήθεια Ελληνικών και Ιταλικών φορέων έχοντας ως κεντρικό άξονα δράσης το σύνθημα «περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία». Το όλο εγχείρημα προσεγγίστηκε ως μια «μέθοδος εργασίας» με στόχο την δημιουργία μιας πλατφόρμας επαφής μεταξύ πολιτιστικών φορέων, καλλιτεχνών αλλά και ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και την Ιταλία που ενεργοποιούνται σε τομείς που αφορούν την κλασική αρχαιότητα, αλλά και τις σύγχρονες εκφάνσεις του Πολιτισμού. Ο όρος είναι δανεισμένος από τη Μουσική τέχνη προκειμένου να εκφραστεί η αποφασιστικότητα και ο ενθουσιασμός που χαρακτήρισε την κοινή προσπάθεια των δύο χωρών. Είναι  ουσιαστικά η υλοποίηση μιας δέσμευσης που ανέλαβε η Ιταλική Πρεσβεία κατά την διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Ιταλίας στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο του 2017, η οποία ήταν η πρώτη συνάντηση που έγινε ποτέ μεταξύ των δύο χωρών από την Ενοποίηση της Ιταλίας ως τις μέρες μας.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις  ήταν ένα Αναδρομικό Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, με την προβολή 20 ταινιών και ντοκιμαντέρ και μια έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Luce και την Ταινιοθήκη της Μπολόνια, ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου στην Επίδαυρο και τα εγκαίνια της Οικίας-Μουσείου του ποιητή Oύγκο Φόσκολο στην Ζάκυνθο. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες πανεπιστημιακών καθηγητών και συγγραφέων, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις οινοποσίας και γευσιγνωσίας, και επιδείξεις μόδας στα οποία συμμετείχαν σημαντικοί φορείς από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στο πλαίσιο της Ελληνο – Ιταλικής πλατφόρμας Τempo Forte με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Ιταλίας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε και το ItalianFocus 2019, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη δράση του τριετούς προγράμματος συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας 2019-2021 γύρω από τη θεματική «Επανάσταση» (Revolution). Με το βλέμμα στραμμένο στην επερχόμενη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι δύο χώρες εμπνεύστηκαν από τη θεματική «επανάσταση» (πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, προσωπική)  σχεδιάζοντας καλλιτεχνικές και ευρύτερα πολιτιστικές ανταλλαγές με στόχο τη μελλοντική δημιουργία ενός Μεσογειακού πολιτιστικού δικτύου. Το πρόγραμμα είχε ως πρόθεση να στηρίξει και να προωθήσει τη σύγχρονη δραματουργία Ελλάδας και Ιταλίας (με έμφαση στη δραματουργία της Νότιας Ιταλίας), να υποστηρίξει το έργο σκηνοθετών και από τις δύο χώρες, τη μετεκπαίδευση καλλιτεχνών, τις μετακλήσεις και τις ανταλλαγές παραστάσεων, τις συνεργασίες καλλιτεχνικών σχημάτων αλλά και τη δημιουργία διεθνών παραγωγών. Παρουσιάστηκαν έτσι 4 παραγωγές της Κάτω Ιταλίας με Ελληνικούς υπέρτιτλους για το Ελληνικό κοινό:  δύο πρωτότυπα σύγχρονα Ιταλικά έργα με επίκαιρη θεματική το «Polvere» με θέμα την γυναικοκτονία και το «Miracolo» με θέμα τη μετανάστευση και άλλα δύο πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από κλασικά κείμενα, το «Macbettu» (διασκευή του «Μακπμέθ» του Σαίξπηρ σε μεταφορά του έργου στη Σαρδηνία και σε Σαρδηνιακή διάλεκτο) και το «Penelope» ( ένας μονόλογος πάνω στο μυθικό πρόσωπο της Πηνελόπης βασισμένος σε κείμενα του Ομήρου, του Οβιδίου και της ΜάργκαρετΆτγουντ).

Σε αυτή την πρώτη προσπάθεια υπήρξαν και προβλήματα με το σοβαρότερο όμως όλων να είναι η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας. Σημαντικές καλλιτεχνικές προσπάθειες έτσι έπρεπε να ανασταλούν. Σε σχετική επιστολή του ο Ιταλός Πρέσβης, κ. LuigiMarras απευθυνόμενος στους Ιταλούς και τους Έλληνες έγραψε μεταξύ άλλων: «…Το Tempo ForteItalia – Ελλάδα  γεννήθηκε  και συνεχίζει να υφίσταται, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, ως πολιτιστική πρωτοβουλία. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μία πρωτοβουλία «πολιτική» που στόχο έχει να μπορέσουμε να ξαναβρούμε τα αυθεντικά μας χαρακτηριστικά, να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι εν μέσω αυτών των αντιξοοτήτων, να διεκδικήσουμε την πατρότητα των βαθύτερων αξιών μας και της πιο μύχιας ταυτότητάς μας, ώστε να μπορέσουν ο ορθός λόγος και η θέλησή μας να νικήσουν τον αποπροσανατολισμό μας, να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να αμυνόμαστε με προσήλωση και να χτίζουμε με ευφυΐα, φαντασία και αποφασιστικότητα. Αυτό αποτελεί σε τελική ανάλυση, μία πρόσκληση προς όλους τους πρωταγωνιστές του δικτύου του Tempo Forte, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτό – τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία – για να εντείνουμε την κοινή προσπάθεια, να έρθουμε και πάλι σε επαφή μεταξύ μας και να αναλάβουμε δράση για το σήμερα και για το μέλλον». Μέχρι τότε,  «Restinosintonizzati».

ΠΗΓΕΣ

https://ambatene.esteri.it/ambasciata_atene/el/i_rapporti_bilaterali/cooperazione%20culturale/tempoforte.html

Έλενα Χριστοδούλου

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here