Επιμέλεια: Κατερίνα Καρσιώτη, Iστορικός Τέχνης/Αρχαιολόγος  – Δημοσιογράφος  

Oι Διερχόμενοι…

Ορισμένες διαδρομές έχουν κομβικό ρόλο στη ζωή…Οι εσωτερικές αλλαγές συνεπικουρούνται από τις εξωτερικές περιπλανήσεις.

Ο Χάρτης των Διερχομένων του Γιώργου Ξένου, ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων Εικαστικών, με τη διαδρομή του οδηγεί  στο ίχνος, στη γραμμή, στην ιδέα, στην ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου.

Είναι ένας χάρτης, δίχως σύνορα, με την πληροφορία να διακινείται από το ένα σημείο στο άλλο και τα περιγράμματα των Διερχομένων να ηχούν και να κινούνται με φυσικό τρόπο ενορχηστρώνοτας έναν ολόκληρο κόσμο.

Έναν κόσμο με πολλές διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς. Με την πληροφορία να ταξιδεύει και να δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες μέσα σε μία Μεσόγειο  διάσπαρτη από διαχρονικά ιστορικά  διακυβεύματα.

Οι Διερχόμενοι του Γιώργου Ξένου είναι εκείνη η σπουδαία εγκατάσταση που δημιουργεί  ένα σημαίνον εικαστικό οδοιπορικό σημείων  σε διαφορετική κάθε φορά τοπιογραφία. Η εγκατάσταση  ως έργο κοινωνικό – ανθρωπιστικό – πολιτικό  προσδίδει στους Διερχόμενους συμβολική διάσταση για τη δημιουργία νέου ίχνους  της ανθρώπινης παρουσίας και του πολιτισμού.

Το έργο εστιάζει στη διαχείριση, μετάδοση και μεταφορά της πληροφορίας δημιουργώντας καινούργια δεδομένα στα οποία στηρίζεται η συγκρότηση και η εξέλιξη των κοινωνιών.

Ολόκληρο το έργο του Γιώργου Ξένου…

Μία πραγματική ξενάγηση σ’ έναν ασπρόμαυρο κόσμο, σε σχέδια και εγκαταστάσεις που ενορχηστρώνουν την άλλη εποχή. Διακυβεύματα που κολυμπούν σε χρώμα γαλάζιο με τις μετακινήσεις πληθυσμών να βρίσκονται στην κορύφωση τους. Με τις κλίμακες να εγκαταλείπουν άναρχα το φυσικό τους μέγεθος αγγίζοντας την υπερβολή.

Άλλωστε μετά την υπερβολή έρχεται η αναγέννηση, γεννιέται το καινούργιο. Για τον Γιώργο Ξένο, έναν σπουδαίο εικαστικό με δυνατή καλλιτεχνική γλώσσα και ταυτότητα, με εικαστική αφήγηση διαχρονική που διασείει για τα συμβάντα γύρω μας, «ζούμε την πιο σημαντική εποχή του πολιτισμού του ανθρώπου». Γιατί η τέχνη δεν κρύβεται ποτέ πίσω από το δάκτυλό της με το ίχνος να πρωταγωνιστεί και να καταγράφει όλη την αλήθεια.

Η Τέχνη μιλάει στακάτα και οι λέξεις της δεν έχουν τερτίπια, δεν προσποιούνται είναι αυτό που είναι, με το μεγαλύτερο εργαλείο της, τη φαντασία να σε ωθεί να φανταστείς τα πράγματα αλλιώς. Αρχικά να φανταστείς και έπειτα να ενεργοποιηθείς. Γιατί η αλλαγή έρχεται όταν αποφασίσουμε τι θέλουμε και όχι όταν νομίζουμε τι μπορούμε να έχουμε. Με το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών να αποτελεί ήδη από τα εφηβικά χρόνια του δημιουργού την σπουδαία του βόλτα. Είτε μόνος του είτε με τον αγαπημένο του μέντορα Μάρκο Τσούρη χανόταν σε γραφές και εικόνες.

Ένα μουσείο στο οποίο ξεδιπλωνόταν ένας κόσμος υπέροχος, που θαύμαζε. Και με έναν μαγικό τρόπο το 2011 ήρθε η στιγμή η δική του με τη συλλογή έργων με τίτλο “Ο Ίσκιος του Ανθρώπου είναι ο Πολιτισμός του” εκτίθεται στο Επιγραφικό Μουσείο και πραγματεύεται το ίχνος, τον πολιτισμό, την γραφή, την εικόνα ενότητες που ο Ξένος ερευνά δεκαετίες.

Για τον Γιώργο Ξένο “ό,τι έχεις θαυμάσει έρχεται η κατάλληλη στιγμή που ωριμάζεις και τελικά φτάνεις εκεί”. Ορισμένες διαδρομές έχουν κομβικό ρόλο στην ζωή. Οι εσωτερικές αλλαγές συνεπικουρούνται από τις εξωτερικές περιπλανήσεις.

 

 

Τα Μουσεία

ως Πρεσβευτές  της  Χώρας μας…

Η περιδιάβαση σε κάποιο μουσείο μοιάζει με περιδιάβαση στην Ιστορία.. Κινούμαστε εν μέσω μιας διαδοχής αντικειμένων, μιμούμενοι το πέρασμα του χρόνου και ανακαλύπτοντας εξελικτικές αλλαγές ή ακόμη και κάποια σταδιακή ανάπτυξη όσον αφορά την φόρμα, το ύφος, τα εφευρήματα, την αξία ή την νοοτροπία.

Το μουσείο, το κράτος έθνος και η σύγχρονη αντίληψη του πολιτισμού εμφανίστηκαν μαζί. Και δεν πρόκειται για απλές έννοιες, για απλές λέξεις αλλά για δημιουργήματα μέσω από τα οποία έρχεται η εξέλιξη, η παιδεία, ο πολιτισμός και καθετί που ισοδυναμεί με πρόοδο.

Το μουσείο και τα εκθέματά του είναι ζωντανοί οργανισμοί… Κανένα μουσειακό αντικείμενο δεν είναι βουβό, απεναντίας όλα τους είναι εξ’ ορισμού εφοδιασμένα μ’ ένα θρύλο και μια “διεύθυνση” στο πολιτισμικό και ιστορικό χωρόχρονο. Τα μουσεία καθιστούν αναγνωρίσιμο το ορατό.

Γιατί ο Πολιτισμός

είναι η Ταυτότητα μας…

Κάθε μουσειακός χώρος «ενσωματώνει» στο ζωτικό του ιστό έναν ολόκληρο πολιτισμό. Τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας του. Μαζί με τα εκθέματα που αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς και με τους εικαστικούς, που αντιπροσωπεύουν πολλά από αυτά, το μουσειακό αφήγημα δύναται να ταξιδέψει σε κάθε σημείο του χάρτη.

Γιατί τα Μουσεία μπορούν να συμβάλλουν

στην ανάπτυξη εξωτερικών σχέσεων ήπιας ισχύος…

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι σε πολλές χώρες του κόσμου η Διπλωματία των Μουσείων αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής.  Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει πως αν οι Μουσειακοί Χώροι έχουν τέτοιο ρόλο αυτομάτως δημιουργούν μια καλύτερη εικόνα για την εκάστοτε χώρα και ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ των λαών.

Με την εξωστρέφεια των Μουσείων και την προβολή τους με βάση μια ορθή στρατηγική εργαλειοθήκη, η Ελλάδα με το πολιτιστικό υπερόπλο που διαθέτει δύναται να γίνει ελκυστικός παράγοντας.

Αρκεί να σκεφτούμε την γεωγραφική της θέση, την πολιτιστική της κληρονομία, την ιστορία της.

Αφήγηση Μακραίωνη, Αφήγηση Πολιτισμική…

Μία συνθήκη λοιπόν που μπορεί να εκτοξεύσει έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της χώρας μας προς τα έξω. Να δημιουργήσει δυνατά θεμέλια για τις περαιτέρω εξωτερικές σχέσεις και φιλίες, να δημιουργήσει γέφυρα, να δημιουργήσει μία τεράστια κοιτίδα πολιτισμού με την ματιά στραμμένη στο μέλλον.

Η πολιτιστική διπλωματία διαθέτει γοητεία και συνάμα δύναμη, προσφέρει νέα δεδομένα και νέα μετάφραση των πραγμάτων. Η άσκηση του soft power προσφέρει δίαυλο επικοινωνίας βελτιώνοντας τις διμερείς σχέσεις μας και δίνοντας πρόσφορο έδαφος για συμπράξεις και συνεργασίες με την ανταλλαγή ιδεών σε διεθνές επίπεδο να ενισχύεται.

Μέσω της Διπλωματίας των Μουσείων η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό κέντρο επικοινωνίας με όλο τον κόσμο.

 

Η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, Δρ Μαρία Λαγογιάννη – Γεωργακαράκου τοποθετείται για το έργο του Γιώργου Ξένου.

Ο Γιώργος Ξένος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των θέσεων που εκφράζει η σύγχρονη ελληνική τέχνη από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980, αποτελεί μίαν ιδιαίτερη περίπτωση. Ξεκίνησε δυναμικά με το έργο του μια ποιητική και πολιτική προοπτική, που ανοίγει τόσο  για τον ίδιο όσο και για την εποχή του ορίζοντες μιας σπάνιας καθαρότητας και ενορχηστρώνει κινήσεις μιας αυστηρής συνέπειας.

Ο Γιώργος Ξένος ακολουθεί έναν δικό του δρόμο που οδηγεί από την επικράτηση του ύφους στην επικράτεια του ήθους. Ο τραχύς ετούτος δρόμος επιβάλλει μέσα στο ίδιο το έργο του νέες συστηματικές προσεγγίσεις της ζωγραφικής. Τα ερωτήματα που θέτει με το έργο του προκαλούν και ανασκευάζουν τον χώρο της ζωγραφικής. Παράλληλα  τοποθετούν τον Γιώργο Ξένο δίπλα σε σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του στην Ευρώπη.  Δεν είναι δηλαδή η ζωγραφική του προϊόν ως παράγωγο της παιδείας, αλλά καθαυτό παραγωγή   και δημιουργία παιδείας  στη διάρκεια των τριάντα χρόνων που συμπληρώνουν την πορεία  του και τη συμβολή του στην ιστορία και την τέχνη.

 Τα έργα του Γιώργου Ξένου δίνουν το μέτρο μιας ουσιαστικής έκτασης που ορθώνει την καλλιτεχνική παραγωγή  και την πνευματική διάσταση της τέχνης στην Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας, αποσυμπιέζοντας μπροστά μας ένα πυκνό και πολυσήμαντο εικαστικό γεγονός και αναπτύσσοντας  ελεύθερα εμπρός στο έκπληκτο βλέμμα τη διάσταση ενός παραδειγματικού καλλιτεχνικού έργου και μιας ακέραιης ζωγραφικής παιδείας, πράξης και προσφοράς.

 (Aπόσπασμα από το κείμενο  Γεωμετρία εν αναμονή ή δυνητική ισχύς της τέχνης- Το έργο του Γιώργου Ξένου  του Ντένη Ζαχαρόπουλου,  Ιστορικού Τέχνης και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης).

Για όλους αυτούς τους λόγους το 2011, όταν ήμουν Διευθύντρια στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, αποδεχτήκαμε ομόφωνα την πρόταση έκθεσης των έργων του Γιώργου Ξένου με τίτλο  Ο ίσκιος του ανθρώπου είναι ο πολιτισμός του.

Τα έργα που εκτέθηκαν στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, με τον προσήκοντα σεβασμό που απαιτεί η συνύπαρξη και ο διάλογος της σύγχρονης με την αρχαία τέχνη, πραγματεύτηκαν το ίχνος, την εικόνα, τη γραφή, τον πολιτισμό, θέματα που ο καλλιτέχνης ερευνά δεκαετίες. Η εξέλιξη του ίχνους σε εικόνα δημιουργεί τη γραφή και επιγραφή, εντυπώνοντας ταυτόχρονα την πληροφορία στη μνήμη.

 Η γραφή, ως αξία διαχρονική, λέει ο ίδιος, με κεντρικό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, αναπτύσσει μια διαλεκτική ανάγοντας στην πραγματική διάσταση και σημασία του το καλλιτεχνικό προϊόν.  Η λάμψη του ίχνους, ως μέγιστη δυνατότητα, συντονίζει βλέμμα και σκέψη αφήνοντας ίσκιο στον μύθο, σημαίνον στοιχείο του πολιτισμού.

 Ο καλλιτέχνης ανέπτυξε τα θέματά του  σε μεγάλες επιφάνειες, κυρίως από χαρτί, δουλεύοντας με ακρυλικά και μελάνι, υλικά που προσδίδουν διαφάνεια και ρευστότητα στις συνθέσεις του.

Τα έργα  που εκτέθηκαν στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, φιλοτεχνημένα  με σύγχρονη εικαστική οπτική, ανέπτυξαν έναν δημιουργικό  διάλογο με την υπάρχουσα αρχαία ελληνική δημιουργία.

 Το 2016, Διευθύντρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου (1866-2016), συνεργάστηκα για άλλη μια φορά με τον Γιώργο Ξένο.

 Εκτέθηκαν στον χώρο μπροστά από το Μουσείο, στους αναβαθμούς   και  στο περιστύλιο του Μουσείου οι  Διερχόμενοι, έργο αποτελούμενο από 150 σιδερένια ανθρώπινα περιγράμματα (200Χ80 εκ. έκαστο)  φιλοτεχνημένα με σύγχρονη εικαστική γραφή, χωρίς να προσβάλλεται οπτικά, αισθητικά ή εννοιολογικά κανένα από τα αριστουργήματα της αρχαιότητας και με όλον τον σεβασμό που απαιτείται σε τέτοιες συζεύξεις.

Τα περιγράμματα, λόγω της συγκεκριμένης θεματικής τής ενότητας  (άνθρωπος, ίχνος, πληροφορία, κριτική σκέψη, πολιτισμός) και της σημασίας της για την πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου, αποκτούν  συμβολική διάσταση και δημιουργούν νέα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας και πολιτισμού.

Το έργο εστιάζει στη διαχείριση, μετάδοση και μεταφορά της πληροφορίας δημιουργώντας καινούργια δεδομένα στα οποία στηρίζεται η συγκρότηση και η εξέλιξη των κοινωνιών.

Μίνιμαλ και ταυτόχρονα μνημειακό, έχοντας τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στον εκάστοτε εκθεσιακό χώρο, στήθηκε με τον απαιτούμενο σεβασμό στο  μοναδικό αυτό Μουσείο, υπονοώντας το σύνολο των επισκεπτών του οι οποίοι μετέδωσαν την  γνώση τους και την πληροφορία παγκόσμια.

 Οι Διερχόμενοι  συνιστούν φορείς αξιών πέρα από σύνορα και έθνη και σηματοδοτούν έναν αναστοχασμό συνεχίζοντας τον διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν προσβλέποντας πάντα στο μέλλον.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο το 2016, στη μεγάλη έκθεση με τίτλο Οδύσσειες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, χρησιμοποίησα ως λογότυπο της έκθεσης σχέδια από τη σειρά  Τριήρεις  του Γιώργου Ξένου.

Οι Τριήρεις έχουν αποδοθεί καλλιτεχνικά με άκρως μίνιμαλ σχεδιασμό, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είχαν αποδράσει από αρχαίο αγγείο, και είχαν άμεση ταύτιση με τη θεματική της  θάλασσας στις διάφορες  απεικονίσεις της, συμβατικές ή μη, από την αρχετυπική της εικόνα ως τη σύγχρονη  πραγματικότητα, τον νόστο,  και βεβαίως  με τον πυρήνα της ουσίας  της Οδύσσειας.

Το όλο εγχείρημα είχε πολλή μεγάλη επιτυχία και η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν  μοναδική.

 

 

“Οι Διερχόμενοι στα 9 Σημεια του Χάρτη μεταφέρουν πληροφορία και μνήμη στον ορίζοντα, καταρρίπτουν τα σύνορα και συνθέτουν την πιο εικαστική συναυλία”

Όταν Μουσειακοί και Αρχαιολογικοί Χώροι στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω των Διερχομένων δημιουργείται μία συνθήκη πολιτιστική και πολιτισμική μεταφέροντας ένα από τα πιο σπουδαία μηνύματα…

2019 -20, Διερχόμενοι – Οπτικοακουστικό ρέκβιεμ, Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη

2018, Διερχόμενοι – Εικαστική εγκατάσταση στην Πλατεία Φιλελλήνων Ναυπλίου, Ναύπλιο 

2017, Εικαστική εγκατάσταση για τα 90 χρόνια από τη διοργάνωση των Α’ Δελφικών Εορτών, Μουσείο Δελφικών Εορτών Άγγελου και Εύας Σικελιανού, Δελφοί

2017, Διερχόμενοι – documenta 14, Αντίδωρον, Fridericianum, Kassel, Γερμανία

2017, Διερχόμενοι – Εικαστική εγκατάσταση στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού για την παράσταση «08/10/1838, Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα», Δήμος Αθηναίων – Φεστιβάλ Κολωνού, Αθήνα 

2016, Διερχόμενοι – Εικαστική εγκατάσταση για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

2016, Διερχόμενοι – Διαπλέοντες το Αιγαίο – Ένα Οπτικό Ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Λέσβος, Κάστρο Μυτιλήνης, Λέσβος, Οθωμανικό Λουτρό Μυτιλήνης, Τσαρσί Χαμάμ, Λέσβος

2016, Διερχόμενοι – Εικαστική εγκατάσταση στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου για την παράσταση «08/10/1838, Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα», Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Επίδαυρος

2012 -13, Διερχόμενοι, Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών

2011, Ο ίσκιος του ανθρώπου είναι ο πολιτισμός του, Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών

 

Ο Γιώργος Ξένος αφηγείται:

Πότε ξεκινήσατε την εικαστική αφήγηση των Διερχομένων και ποια η κύρια ιδέα που πηγάζει από την εγκατάσταση;

Από πολύ νωρίς με εντυπωσίαζαν οι μετακινήσεις των ανθρώπων από τόπο σε τόπο και οι πληροφορίες που κουβαλούσαν. Ζωγραφίζω τους πρώτους μετακινούμενους πληθυσμούς στο Παρίσι, στη συνέχεια επιστρέφοντας στην Αθήνα κατασκευάζω σε μικροκλίμακα ανθρώπινα περιγράμματα από σύρμα. Μετά από χρόνια, το 2010, κατασκευάζω τους Διερχόμενους, μια εικαστική εγκατάσταση ανθρωπίνων περιγραμμάτων από σίδηρο, μεγαλύτερα του φυσικού μεγέθους (200Χ80 εκ. έκαστο). Το   έργο αποτελείται από 150  ανθρώπινα περιγράμματα φιλοτεχνημένα με σύγχρονη εικαστική γραφή σε μια ατέρμονη διαλεκτική.

Οι Διερχόμενοι στα 9 Σημεία του Χάρτη τι σηματοδοτούν, πως αλληλεπιδρούν και πως προσφέρουν αυτόν τον ατέρμονο διάλογο;

“Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος…”, έχει πει ο Πρωταγόρας.

Με θέμα λοιπόν τον άνθρωπο και τις μετακινήσεις του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, μεταφέροντας τη μνήμη και την πληροφορία, συντελείται η εξέλιξη του πολιτισμού παγκόσμια. Και αυτό συμβαίνει από την αρχή της κατανόησης του ίχνους μέχρι την ψηφιακή εποχή, μια εποχή της κυριαρχίας της εικόνας που μιλά όλες τις γλώσσες.

Η Διαχρονικότητα των Διερχομένων ως έργο τι επισφραγίζει Κοινωνικά – Ανθρωπιστικά – Πολιτικά;

Λόγω της συγκεκριμένης θεματικής τής ενότητας (άνθρωπος, ίχνος, πληροφορία, κριτική σκέψη, πολιτισμός) και της σημασίας της για την πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου, οι Διερχόμενοι αποκτούν  συμβολική διάσταση και δημιουργούν νέα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας και πολιτισμού.

Το έργο εστιάζει στη διαχείριση, μετάδοση και μεταφορά της πληροφορίας δημιουργώντας καινούργια δεδομένα στα οποία στηρίζεται η συγκρότηση και η εξέλιξη των κοινωνιών.

Επειδή οι Διερχόμενοι έχουν αλληλεπιδράσει με τον πιο μοναδικό τρόπο με μία άλλη σπουδαία θεματική ενότητα, Διαπλέοντες στο Αιγαίο – Ένα οπτικό Ρέκβιεμ για την Μεσόγειο, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι αντικρίζει κανείς σε αυτή την θεματική η οποία ξετυλίγεται σε 3 χρόνους Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον…

Οι Διερχόμενοι  συνιστούν φορείς αξιών πέρα από σύνορα και έθνη και σηματοδοτούν έναν αναστοχασμό συνεχίζοντας τον διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν προσβλέποντας πάντα στο μέλλον.

Υπερβαίνουν τον βίο του ανθρώπου και έτσι υπενθυμίζουν τη σημαντικότητα των μετακινήσεων.

Ο άνθρωπος στον κεντρικό άξονα των Διερχομένων, η μετάδοση και η μεταφορά της πληροφορίας στην πρώτη γραμμή σε μία Εποχή που…

Κυριαρχείται από ένα βαβελικό σύνδρομο σύγχυσης, ασυνεννοησίας και ακραίων φυσικών φαινομένων. Αλλάζουμε εποχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε ποιο Μουσείο του εξωτερικού φαντάζεστε τους Διερχόμενους και πως η διαχρονικότητα αυτού του έργου θα μπορούσε να ασκήσει πολιτιστική διπλωματία;

Το έργο, μίνιμαλ και ταυτόχρονα μνημειακό, έχοντας τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στον εκάστοτε εκθεσιακό χώρο, λόγω της θεματικής του και της υπαρξιακής αγωνίας του αφορά εννοιολογικά τον άνθρωπο και τις κοινωνίες παγκόσμια.

Ποια τα θεμέλια για την ελληνική πολιτιστική διπλωματία και συγκεκριμένα για την Διπλωματία των Μουσείων;

Ο ρόλος των Μουσείων είναι να υπογραμμίζουν στη μνήμη το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για το επέκεινα του πολιτισμού μας διασχίζοντας το σύμπαν.

Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παρελθόν.

“Ζούμε την πιο σημαντική εποχή του πολιτισμού του ανθρώπου. Αλλάζουμε εποχή”

Γιώργος Ξένος

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here