Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου διοργανώνεται για 3η συνεχή χρονιά σε όλη τη γαλλική επικράτεια μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία\n με τίτλο ‘’ nuit de lecture’’.Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, όλες οι βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια της χώρας (πάνω από 16.500) θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Εκεί, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά καταξιωμένους συγγραφείς, να παρακολουθήσει ομιλίες και θεματικές εκδηλώσεις αλλά ακόμα και να συμμετέχει σε pyjama parties.Στα τελευταία θα μπορεί να διαβάσει τα αγαπημένα του βιβλία σε έναν δημόσιο χώρο σα να βρίσκεται στο σπίτι του.

Η nuit de lecture αποτελεί ένα μέρος της μεγάλης εθνικής πολιτικής για τις βιβλιοθήκες και τους χώρους σκέψης. Σύμφωνα με την έκθεση που εκπονήθηκε κατά παραγγελία του υπουργείου πολιτισμού το κράτος πρέπει να βοηθήσει στην προαγωγή της ελεύθερης σκέψης καθώς η τελευταία αποτελεί δημοκρατικό διακύβευμα.

Εκεί στοχεύει και η συγκεκριμένη επιτυχημένη και καθιερωμένη πλέον βραδιά, καθώς μέσω αυτής το κοινό θα εξοικειωθεί με τις βιβλιοθήκες και τους χώρους πολιτισμού ώστε να μπορεί να τους χρησιμοποιεί άνετα στην υπόλοιπη ζωή του. Θα μάθει για τη λειτουργία τους και θα θαυμάσει τον πλούτο των έργων που τις απαρτίζουν ούτως ώστε να καταστεί ένας άμεσος δέκτης των ωφελημάτων που προσφέρουν.

Άλλωστε η κοινωνία θεμελιώνεται μέσα από το διάλογο, την ελεύθερη σκέψη και τη μετάδοση κοινών αξιών και αυτό το γνωρίζει καλά ένα έθνος όπως το γαλλικό που συνέβαλλε τα μέγιστα στη δημιουργία της σύγχρονης δημοκρατικής Ευρώπης.

Αντώνης Παπαδόπουλος