Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα
‘’Museums Diplomacy: Tα Μουσεία ως Διπλωμάτες’’

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα με θέμα:«Museum Diplomacy: Τα Μουσεία ως Διπλωμάτες» που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (ΕΙΠΔ) στις 10 Νοεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπουζιάνη.
Στην ημερίδα συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτισμού και της διπλωματίας οι οποίες ανέλυσαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Μουσεία ως οχήματα πολιτιστικής διπλωματίας. Την έναρξη της ημερίδας έκανε η επικεφαλής του ΕΙΠΔ στην Αθήνα κυρία Ρέα Πολίτη η οποία παρουσίασε το όραμα και τους στόχους του.

Στο πρώτο μέρος την ημερίδας ο πρέσβης ε.τ. κύριος Χάρης Καραμπαρμπούνης επεσήμανε ότι η σχέση του πολιτισμού και της διπλωματίας θεωρείται αμφίδρομη και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές κατηγορίες μουσείων, όμως ακόμη δεν υπάρχει ένα Μουσείο Διπλωματίας. Η υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών διαθέτει ορισμένα τμήματα τα οποία δύνανται να αποτελέσουν πιθανά μουσειακά αντικείμενα όπως, τα διπλωματικά έγγραφα, η βιβλιοθήκη, οι εκδόσεις που αποτελούν συλλογή εγγράφων, το κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό και τέλος η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του. Οι στόχοι ενός Μουσείου Διπλωματίας, τόνισε ο κ.Καραμπαρμπούνης, θα ήταν η ενσωμάτωση του διπλωματικού αρχείου στο οποίο θα υπάρχει προσβασιμότητα και η δυνατότητα εξέλιξής του σε κέντρο Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Η εθνολόγος και πρόεδρος του Heritage & Museums, κυρία Λίλα ντε Τσάβες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο σημερινός ρόλος των Μουσείων, μέσα από την προσέγγιση της πολιτισμικής ανάλυσης και στρατηγικής της Πολιτιστικής Διπλωματίας, είναι η εξωστρέφεια και η στενότερη επαφή με άλλα κράτη και πολιτισμούς μέσα από την ανταλλαγή επιλεκτικών εκθέσεων υλικού και άυλου αποθέματος με μουσεία άλλων χωρών.
Από την πλευρά της, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια κυρία Ίρις Κρητικού, παρουσίασε το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και είπε ότι η πολιτιστικής ανταλλαγή μέσα από την Τέχνη προσφέρει θετικά φορτία ισχύος και ότι ο ρόλος πολιτιστικών φορέων, όπως τα μουσεία, είναι πολύ σημαντικός για κάθε χώρα στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας η έφορος των μουσείων και της βιβλιοθήκης της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης κυρία Θέμις Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στην επικοινωνία μεταξύ των λαών η οποία είναι εφικτή και εύκολα επιτυγχανόμενη μέσα από την ζωή ενός Μουσείου. Μεταξύ άλλων επεσήμανε την σημασία των συμβόλων των χωρών και τον σεβασμό που θα πρέπει να επιδεικνύουμε σε αυτά.

Ο μηχανολόγος-μηχανικός κύριος Κώστας Κοτσανάς παρουσίασε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά και τις περιοδεύουσες εκθέσεις του και στις πέντε ηπείρους και ανέδειξε το γεγονός ότι η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και ανεμπόδιστη “επανάκτηση” μετά από 1500 χρόνια ωρίμανσης αυτής της αξιοθαύμαστης λησμονημένης τεχνολογίας.

Στις δραστηριότητες που αναπτύσσει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός και μουσειολόγος κυρία Ζαμπέλ Μουρατιάν τονίζοντας ότι το μουσείο του 21ου αιώνα αποτελεί, πλέον, ένα μαθησιακό περιβάλλον που όχι μόνο αναγνωρίζει το παιδί ως βασικό επισκέπτη, αλλά το υποστηρίζει στην ολόπλευρη ανάπτυξή του. Η σχέση παιδιού και Μουσείου είναι μια σχέση διαχρονικής αλληλεπίδρασης, μια δυναμική σχέση διπλωματίας, που καθιστά τα μουσεία πιο φιλικά στην κοινωνία και τα παιδιά πομπούς μιας «εκπαιδευτικής» δημοκρατίας, όπου η καθημερινότητα μπορεί να έχει νόημα, όπως μια ευχάριστη επίσκεψη στο μουσείο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο μουσειολόγος-μουσειογράφος κύριος Στυλιανός Πλάκας ο οποίος υπογράμμισε ότι η νέα πρόκληση για τα Μουσεία είναι η Πολιτιστική Διπλωματία και παρουσίασε τα εργαλεία και τις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουν για να ενδυναμώσουν το ρόλο τους και να προχωρήσουν σε μία στρατηγική η οποία θα τους επιφέρει μία θετική πορεία με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Τέλος ο καθηγητής Ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κύριος Μανώλης Παπαγρηγοράκης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική υπήρξε η διεπιστημονική συνεργασία για την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, της μικρής Αθηναίας που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ και πέθανε από τυφοειδή πυρετό. Η Μύρτις, εκτός από επιστημονικό επίτευγμα, ανακηρύχτηκε από τον ΟΗΕ ως «Φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» και πρωτοπορεί στην εκστρατεία με τίτλο ‘’Μπορούμε! Τέλος στην Φτώχεια’’. Μετά την Μύρτιδα, ήρθε η ανάπλαση της Αυγής, ενώ μέσα στο 2019 αναμένεται να παρουσιαστεί και η μικρή Ηδύλη ολόσωμη. Βρισκόμαστε, κατέληξε ο καθηγητής, στο τελικό στάδιο η Πινακοθήκη της Μύρτιδος να αποκτήσει μόνιμη στέγη.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Λένα Μπέλλου,
επικεφαλής Τύπου & Επικοινωνίας του ΕΙΠΔ.
Το Catering στην εκδήλωση ήταν προσφορά του ζαχαροπλαστείου
Δεληολάνης

Ε.Ι.Π.Δ
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας ιδρύθηκε στην Αθήνα την
25η Μαρτίου 2017. Αποτελεί μια επιστημονική, αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία
και είναι ο μοναδικός φορέας που μελετά, ερευνά και διαδίδει την Πολιτιστική
Διπλωματία στην Ελλάδα. Το Ε.Ι.Π.Δ. επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο
στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας και στο εξωτερικό αναδεικνύοντας τις αξίες
του πολιτισμού μας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ