Το περασμένο Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, ο πρίγκιπας Χάρι κήρυξε την επίσημη έναρξη των «Invictus Games», στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Το νέο διεθνές αθλητικό γεγονός για ανθρώπους που έχουν νοσήσει, για τραυματίες ή πληγωμένους πολέμου των σωμάτων ασφαλείας, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος ο δούκας του Sussex, έχει τις ρίζες του στην επίσκεψή του το 2013 στα Warrior Games, έναν αγώνα για τραυματίες πολέμου που διοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. Ο ίδιος εμπνεύστηκε τόσο βλέποντας τον τρόπο που η διοργάνωση αυτή βοηθούσε τόσο σωματικά όσο ψυχικά και κοινωνικά ώστε αποφάσισε να φέρει την ιδέα μαζί του επιστρέφοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, ένα χρόνο αργότερα τα «Invictus Games» ξεκίνησαν στο Λονδίνο. Ακολούθησαν το Ορλάντο το 2016, το Τορόντο το 2017 και φέτος ήρθε η σειρά του  Σύδνεϋ να αναλάβει τη διοργάνωση.

Το όνομα των Αγώνων ,που σημαίνει ανίκητος, είναι εμπνευσμένο από το αντίστοιχο ποίημα «Invictus» του William Ernest Henley ο οποίος είχε υποστεί και ο ίδιος ακρωτηριασμό.

Στους αγώνες, που θα διαρκέσουν από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου, συμμετέχουν πάνω από 500 βετεράνοι πολέμου, από 18 έθνη, οι οποίοι για 5 ημέρες δείχνουν μέσα από τα αθλήματα τις ικανότητές τους.  Περιλαμβάνονται δώδεκα ευπροσάρμοστα αθλήματα όπως τοξοβολία, ποδηλασία, άρση βαρών  και καλαθοσφαίριση σε αναπηρικά αμαξίδια.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, οι Αγώνες αυτοί αξιοποιούν τη δυνατότητα του αθλητισμού να  εμπνεύσει την προσπάθεια για ανάρρωση, να στηρίξει την αποκατάσταση και να διευρύνει την κατανόηση και το σεβασμό προς όσους υπηρετούν τη χώρα τους.

Οι επόμενοι Αγώνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του πρίγκιπα Χάρι νωρίτερα τη φετινή χρονιά θα διεξαχθούν στη Χάγη το 2020.

 

Ισιδώρα Μακρή

πηγή:

SYDNEY 2018