Η τέχνη της κεραμικής ήρθε στις Άλπεις πριν από περίπου 2500 χρόνια, όταν ένα ελληνικό κύπελλο φτάνει στο Σάλτσμπουργκ. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας της Βιέννης (WienerZeitung), παρόλο που μέρος αυτού βρέθηκε πριν από 40 χρόνια κατά τις ανασκαφές στο Ντέρνμπεργκ (Dürnberg), η σημασία του αναγνωρίστηκε τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κελτικό Μουσείο της Αλλάιν (Hallein). Το κύπελλο αυτό, αποτελεί την τρίτη μόλις ανακάλυψη της αρχαίας ελληνικής κεραμικής σε όλη την Αυστρία.

Το κεραμικό κομμάτι, μόνο ένα εκατοστό σε μέγεθος, μεταφέρθηκε στην αποθήκη του Κελτικού Μουσείου το 1983, μετά την αρχαιολογική του ανακάλυψη στις ανασκαφές στο Dürnberg. Διαθέτει μαύρη γυαλιστερή επίστρωση. Αναγνωρίστηκε ως κομμάτι χειρολαβής ενός δοχείου που έρχεται από την αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν φέρνει σε τίποτα τα κεραμικά των Κελτών που ζούσαν στην περιοχή γύρω στο 450 π.Χ..

Το κύπελλο φαίνεται να μεταφέρθηκε 2500 χρόνια πριν πάνω από την Ιταλία και τις Άλπεις, οι οποίες περνούν κατά μήκος του Σάλτσαχ (Salzach) στους πρόποδες του Dürnberg, όπου εκείνη την περίοδο εξορύσσεται αλάτι. Ο «λευκός χρυσός» (αλάτι) μεταφέρθηκε σε όλα τα μέρη της Κελτικής Ευρώπης μέσω ενός λιμανιού του μεταλλευτικού κέντρου την εποχή του σιδήρου. Ως αντάλλαγμα, μπορεί το κύπελλο (Trinkgefäß) να έφτασε στο βόρειο άκρο των Άλπεων.

Σύμφωνα με το Μουσείο, τα εισαγόμενα επιτραπέζια σκεύη από την κλασσική Ελλάδα θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια στις κελτικές περιοχές βόρεια των Άλπεων. Στο Dürnberg, πάλι, ένα πλήρες μπολ με τη χαρακτηριστική επίστρωση μαύρου βερνικιού ανασκάφηκε από έναν μεγαλοπρεπή τάφο ενός πολεμιστή, το 1959. Μαζί με ένα μπουκάλι κρασιού από τον ίδιο τάφο, φαίνεται η παροιμιώδης απληστία των Κελτών για ένα καλό κρασί (einguterTropfer) από τη Μεσόγειο. Εκτός από ένα ενιαίο τεμάχιο ενός μεγάλου δοχείου ανάμειξης κρασιού από το Χέμαμπεργκ (Hemmaberg) στην Καρινθία, το νέο εύρημα από τη Hallein αποτελεί μόνο το τρίτο παράδειγμα εισαγόμενης κεραμικής στην Αυστρία.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας κλείνει λέγοντας ότι το Dürnberg αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διευθέτησης των Κελτών στην Ευρώπη. Η εξόρυξη αλατιού έφερε στους κατοίκους τεράστιο πλούτο και ποικίλες επαφές γύρω στο 500 π.Χ., οι οποίες επεκτάθηκαν πέρα από τη σημερινή περιοχή του Σάλτσμπουργκ. Οι ανασκαφές, ιδιαίτερα, της κοινότητας εξόρυξης της εποχής του σιδήρου συχνά περιέχουν ασυνήθιστα ευρήματα, μεταξύ των οποίων κάποια αποτελούν είδη από χρυσό ή ασήμι, αλλά και εξωτικές εισαγωγές από μακρινές περιοχές. Τα υπάρχοντά τους, έφεραν στους ηγεμόνες των κοινωνιών της εποχής του σιδήρου της Κεντρικής Ευρώπης, το καθεστώς και το κύρος τους, την ανταλλαγή τους, τις ενισχυμένες πολιτικές συμμαχίες και τις σφραγισμένες εμπορικές και γαμήλιες σχέσεις.

Πηγή:

WienerZeitung

https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/wissen/geschichte/2036751-Antike-griechische-Schale-in-Hallein-entdeckt.html

Σιάπκαρη Παναγιώτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here