Μία εκδήλωση, με άρωμα Ελληνικής ιστορίας, έλαβε χώρα στη γειτονική Αλβανία και συγκεκριμένα στο κέντρο διαλόγου της πρωτεύουσας των Τιράνων.Η έκθεση  «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» διήρκεσε από τις 14/9/2018 έως τις 06/10/2018 .

Το 1995 σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό εντοπίζεται σε εξαιρετική κατάσταση το κρανίο της 11χρονης που βίωσε τον λοιμό και εικάζεται ότι πέθανε από τυφοειδή πυρετό. Η Μύρτις εμφανίστηκε για να κορυφώσει τις ήδη υπάρχουσες μελέτες πάνω στα χαρακτηριστικά των αρχαίων Ελλήνων και τη σύγκριση αυτών με τον σύγχρονο Έλληνα.

Έτσι, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο χρόνων μία εξαιρετική ομάδα επιστημόνων ολοκληρώνει το έργο της για την ανάπλαση της Μύρτιδος δίνοντας μας την εικόνα του κοριτσιού που έζησε το 430 π.Χ στην Αθήνα.

Η πρώτη έκθεση πραγματοποιείται στο μουσείο της Ακρόπολης και αφού έχει πλέον επισκεφτεί τα περισσότερα μουσεία της χώρας η Μύρτις ταξιδεύει και εκτός Ελλάδος. Η σημαντικότητα της έκθεσης αλλά και του έργου έγκειται στο ότι η Μύρτις αποτελεί πολύτιμη συνεργάτης του Περιφερειακού κέντρου πληροφόρησης του ΟΗΕ και των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (Millennium Goals Friend) του ΟΗΕ που έλαβαν χώρα το 2010 αφυπνίζοντας τους ηγέτες των κρατών για το τεράστιο πρόβλημα του τυφοειδούς πυρετού  που μαστίζει  9.000.000 παιδιά, οδηγώντας τα στον θάνατο παρόλο που είναι εφικτή η πρόληψη καθώς και η θεραπεία.

Η έκθεση ονομάζεται “Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν” και το 11 χρόνο κορίτσι μας θυμίζει πως τα προβλήματα 21ου αιώνα μεταξύ άλλων παραμένουν οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους παιδιά, όπου ακόμη και σήμερα χάνουν τη ζωή τους από τυφοειδή πυρετό. Υπενθυμίζοντας μας πως βασικά προβλήματα παραμένουν κοινά για όλα τα κράτη της γης.

 

 

 

 

Εύη -Κλαούντια Νούση