Το διήμερο 14 και 15 Ιουνίου 2019, οργανώθηκαν στο Βέλγιο δύο βραδιές αφιερωμένες στην ελληνική μουσική με συναυλίες, ντοκιμαντέρ και διάλεξη για το ιδιαίτερο ελληνικό μουσικό είδος του ρεμπέτικου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δρώμενων προσφέρονταν στους παρευρισκόμενους ελληνικά εδέσματα, ρακόμελο και άλλοι αγαπημένοι ελληνικοί “χυμοί” ενώ, για το κλείσιμο έλαβε χώρα ένα μεγάλο πάρτι.

Αναλυτικότερα, την πρώτη ημέρα, 14 Ιουνίου, το πρόγραμμα προέβλεπε κρητική μουσική και χορούς με τον Στέλιο Πετράκη και το Κουαρτέτο του. Την επόμενη ημέρα  ακολούθησε συζήτηση υπό τον τίτλο «Η πολυγλωσσία στα κράτη» με τη Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου ενώ έπειτα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της Ιωάννας Μπάτση και του Αντουάν Κάστρο, που παρουσίαζε την εξέλιξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο Βέλγιο. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η προέλευση και οι αισθητικές διαδρομές του ρεμπέτικου με τον Michel Demeuldre στο πλαίσιο της μακράς κοινωνικοπολιτικής πορείας της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και χορού. Τέλος, ακολούθησε ρεμπέτικο γλέντι, με το σχήμα “Kadinelia” των Δημήτρη Μυστακίδη και της Ιφιγένειας Ιωάννου.

Χάρη σε αυτήν τη διοργάνωση ένα μοναδικό μουσικό είδος της Ελλάδας γίνεται ευρέως γνωστό, ενώ μυούνται σε αυτό και ξένοι μουσικόφιλοι. Προωθείται, με τον τρόπο αυτό, η ελληνική μουσική  και καλούνται οι ξένοι ακροατές να την απολαύσουν, ακόμη και να τη μάθουν.

Έτσι, η μουσική παράδοση καθίσταται συνεκτικός δεσμός μεταξύ των λαών και εδραιώνει σχέσεις φιλίας και ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ τους.

Πηγή:

http://www.newsville.be/greekerbeek-ena-politistiko-diimero-afieromeno-stin-ellada/

Aθηνά Φατσέα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here