Το Video Art Μηδέν είναι ένας οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης, ο οποίος ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών και υπήρξε ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα για τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας του. Από το 2015 και μετά συνεχίζει το έργο του με ένα πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Γiα τον Φεβρουάριο του 2021 παρουσιάζει 4 online προβολές – ενότητες βιντεοτέχνης, οι οποίες θα είναι ανοιχτές για όλο τον μήνα στο κανάλι τους στο Youtube. Μία από αυτές τις προβολές ονομάζεται Flying over the Balkans σε επιμέλεια της Όλγας και της Γιούλας Παπαδοπούλου.

Στην προβολή αυτή, καλλιτέχνες που προέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων συναντιούνται σε μια επιλογή βιντεοτέχνης αφιερωμένη στα Βαλκάνια: ένας κόσμος γεμάτος αντιφάσεις, ζωηρός και πένθιμος, ποιητικός και ιστορικά πληγωμένος. Ένας κόσμος που υπέστη και υπέφερε διαδοχικούς πολέμους και κρίσεις, ένας κόσμος που πασχίζει να εκφράσει την προσωπικότητά του μέσα από αντιξοότητες.

Η επιλογή παρουσιάζει 11 διαφορετικούς καλλιτέχνες και ομάδες που κατάγονται από διάφορες χώρες και περιοχές της Βαλκανικής χερσονήσου: Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες των Βαλκανίων γίνονται γνωστές διάφορες πτυχές των χωρών αυτών και των λαών τους, ενώ το πρόγραμμα μας προκαλεί να ανακαλύψουμε τις πολλαπλές στρώσεις και τα υποστρώματα της παρούσας πραγματικότητας των Βαλκανίων.Έτσι, προβάλλονται και έρχονται σε επαφή διαφορετικοί πολιτισμοί, δημιουργώντας σχέσεις αλληλοκατανόησης μεταξύ των ανθρώπων.

Γιώργος Καλλιγάς

Η προβολή : https://www.youtube.com/watch?v=YWPXU0nyIlQ

Πηγή : https://www.festivalmiden.gr/video-art-online-for-february-from-video-art-miden/

Πηγή Εικόνας : https://www.youtube.com/watch?v=YWPXU0nyIlQ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here