Πρόκειται για τον Simple G, Έλληνα street artist και φοιτητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με σπουδές στην Αγιογραφία, o οποίος από το 2009 κιόλας, ξεκίνησε να δημιουργεί τοιχογραφίες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

“Το γκράφιτι προέκυψε για λόγους απομάκρυνσης από την μάζα του σχολείου στο Γυμνάσιο και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ζωγραφική σε μεγάλες επιφάνειες. Πέραν της μητέρας μου που ζωγράφιζε λίγο όταν ήμουν μικρός, δεν υπήρχαν άλλες αναφορές. Στη συνέχεια ωρίμασε μόνο του” , υπογραμμίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του  στη Lifo για το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το είδος της τέχνης. Πηγή έμπνευσης για τις εικαστικές δημιουργίες του αποτελεί η ίδια η ζωή και η ανάγκη να μεταμορφώνει την καθημερινότητα προσδίδοντάς της μια άλλη “πνοή”.

Ο Simple G επισκέφτηκε τον Λίβανο τον Ιούλιο του 2019, όπου άφησε το στίγμα του στη γειτονιά της Ηamra, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Βηρυτού. Εκεί με τη βοήθεια ενός γερανού δημιούργησε μια τοιχογραφία ύψους 50 μέτρων, η οποία μάλιστα στηρίχτηκε από την Art of Change / Ahla Fawda σε συνεργασία με την RAWA Engineering στον Λίβανο. Ο Simple G εμπνεύστηκε για τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου την οικογένεια Shehab, μία από τις παλαιότερες οικογένειες που ασχολούνταν με την τέχνη του χαλκού στον Λίβανο.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η τέχνη είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και πως υπάρχουν φιλόδοξοι νέοι που ταξιδεύουν και έρχονται σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες. Αυτοί οι καλλιτέχνες μέσω της τέχνης προσπαθούν να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με τον δικό μας κόσμο αφυπνίζοντάς μας σε μια εποχή που ολοένα και αλλάζει.

Η τέχνη αναμφίβολα συνδέεται με την Πολιτιστική Διπλωματία, η οποία αποσκοπεί στην επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ λαών και εθνών. Για μια χώρα με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά όπως για παράδειγμα είναι η Ελλάδα, είναι σημαντικό να προωθηθεί την εικόνα της σε διεθνές επίπεδο μέσω του πολιτισμού. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μια μορφή επιρροής είναι και η τέχνη η οποία πολλές φορές συνδυάζεται εποικοδομητικά με την πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου ( π. χ. η Ρόδος, «το νησί των ιπποτών», φημίζεται για τα ιστορικά της μνημεία αλλά και για την Ελληνική Τέχνη).

 

Γεωργία Γιαννιώτη

Πηγές:

https://www.lifo.gr/articles/arts_articles/264693/simpleg-na-koitaksoyme-tin-psyxi-mas-o-street-artist-mila-gia-tin-texni-sto-astiko-topio

https://www.mfa.gr/missionsabroad/lebanon/news/nea-toikhographia-ellena-street-artist-sten-hamra-12-iouliou.html

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here