*γράφει η Ελένη Αλέξη, αρχαιολόγος

Πρόκειται για ένα πρότυπο μουσειοεκπαιδευτικό κέντρο με θέμα την αρχαιολογία, την ανασκαφή και το επάγγελμα του αρχαιολόγου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2017 στην Αρχαία Ολυμπία με πρωτοβουλία της αρχαιολόγου Έλενας Αλέξη. Το Dig it απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε οικογένειες, σχολικές τάξεις αλλά και σε οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον να ζήσει την εμπειρία της ανασκαφής!

Σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τα παραπάνω θέματα με τρόπο ευχάριστο αλλά επιστημονικά άρτιο και οργανωμένο. Τα προγράμματα του Dig it πραγματοποιούνται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και προσαρμόζονται στην ηλικία των επισκεπτών, παιδιά από 4 ετών και άνω γίνονται δεκτά και ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα με επιτυχία. Στο Dig It, o επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει μια ολοκληρωμένη ανασκαφική εμπειρία με την καθοδήγηση του αρχαιολόγου και του συντηρητή.

Η ιδέα για το Dig It προέρχεται από τα χρόνια των μεταπτυχιακών σπουδών της υπεύθυνης αρχαιολόγου, Έλενας Αλέξη, στο Λονδίνο. Το μεταπτυχιακό της αφορούσε ακριβώς τη σχέση αρχαιολογίας-κοινού. Έτσι, είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε προγράμματα community archaeology και να έρθει σε επαφή με το μη εξειδικευμένο κοινό. Επίσης, επισκεπτόμενη τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βρετανίας και βλέποντας μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του κοινού σε σχέση με αυτή που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, είχε ως όνειρό της επιστρέφοντας με νέες γνώσεις και εμπειρίες να προσπαθήσει να κάνει κάτι διαφορετικό, να προτείνει κάτι καινούριο και να φέρει πιο κοντά την αρχαιολογία στο κοινό.

Η φιλοσοφία του Dig it, όπως μας ενημερώνει η κ. Αλέξη θα μπορούσε εύκολα να συμπτυχθεί στο λεγόμενο «κύκλο της πολιτιστικής κληρονομιάς», μέσω δηλαδή μιας διασκεδαστικής διαδικασίας το μη εξειδικευμένο κοινό ενημερώνεται για θέματα που αφορούν την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά γενικότερα και μαθαίνει την αξία και τη σημασία των μνημείων με απώτερο σκοπό βέβαια την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος! Όπως σημειώνει η κ. Αλέξη «είναι πολύ σημαντικό για εμάς όταν ένα παιδί 4 ετών φεύγει από το Dig it έχοντας μάθει τις λέξεις αγγείο, αμφορέας, πηλός ή έχει πλήρως αντιληφθεί ότι αν βρούμε κάτι τυχαία στον κήπο μας, το παραδίδουμε στο Μουσείο ή καλούμε την αστυνομία».

Τα παιδιά και οι επισκέπτες όλων των ηλικιών φαίνεται να διασκεδάζουν την επαφή με την επιστήμη της αρχαιολογίας αλλά και την επαφή με το χώμα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, καθώς όλοι μας έχουμε την περιέργεια για το πώς έρχονται στο φως τα ευρήματα και ποια είναι η πορεία τους από το χώμα ως την προθήκη του μουσείου. Μάλιστα, πολλοί μικροί επισκέπτες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα γίνουν αρχαιολόγοι ή συντηρητές! Η νέα αυτή πρόταση του Dig it δεν θα μπορούσε να βρεθεί σε προσφορότερο έδαφος από την Αρχαία Ολυμπία, μιας περιοχής που περιτριγυρίζεται από ιστορία, μνημεία και πολιτιστικές αξίες.

Στο Dig it διοργανώνονται τα Σαββατοκύριακα θεματικές δράσεις και πολλές φορές σε συνεργασία με ξεναγούς συνεχίζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας ή στον Αρχαιολογικό Χώρο. Τους 10 μόλις μήνες λειτουργίας του, το μουσειοεκπαιδευτικό κέντρο έχει φιλοξενήσει δεκάδες μαθητές 4-13 ετών από την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Ζάκυνθο, την Αιτωλοακαρνανία, την Αθήνα καθώς και πλήθος οικογενειών και ενηλίκων επισκεπτών της Αρχαίας Ολυμπίας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Οι επισκέπτες είχαν ως τώρα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος διαφορετικών θεματικών ενοτήτων, προσαρμοσμένες πάντα στην ηλικία των συμμετεχόντων. Πολύτιμη συνεργάτιδα στην προσπάθεια που γίνεται η συντηρήτρια κ. Όλγα Πετροπούλου, η οποία με όρεξη και γνώσεις έχει αναλάβει το εργαστήριο συντήρησης του κέντρου και πλήθος άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων!

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα:

Έλενας Αλέξη

Γεννήθηκε το 1989 και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αγάπη για την αρχαιολογία προϋπήρχε των σπουδών αλλά το πάθος μετάδοσης στο κοινό ξεκινά στα μεγάλα μουσεία και τους πολυσύχναστους αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών με την μόνιμη ανησυχία για το αν το κοινό κατανοεί τελικά τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας με τον τρόπο που παρουσιάζεται. Έτσι, επιλέγεται το MA in Public Archaeology (Αρχαιολογία για το Κοινό) από το UCL Institute of Archaeology, ενός μεταπτυχιακού προγράμματος που εξετάζει ακριβώς τη σχέση του κοινού με την αρχαιολογία σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκπαίδευση, νομοθεσία κ.α.

Έχει εργαστεί εθελοντικά σε ανασκαφές σε Κέρκυρα, Αθήνα, Άνδρο και Λονδίνο. Επίσης, στη δημιουργία έκθεσης στο Geffrye Museum of the Home και σε πρoγράμματα community archaeology στο Β. Λονδίνο. Περί τα δυο έτη, εργάστηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας ως συμβασιούχος αρχαιολόγος. Από το 2017, δραστηριοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία ιδρύοντας το μουσειοεκπαιδευτικό κέντρο Dig it.

Όλγας Πετροπούλου

Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με κατεύθυνση Ιστορία και απόφοιτος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως συμβασιούχος συντηρήτρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και ως εκπαιδεύτρια στο Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου, Ειδικότητα Φυλάκων Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Dig it, ωράρια, τιμές εισιτηρίων καθώς και φωτογραφίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τη σελίδα του κέντρου στο Facebook https://www.facebook.com/digitolympia/.

Επικοινωνία στο digitolympia@gmail.com και 26240 26232, 69843 06209.