Το πρώην νοσοκομείο Bethanien στην περιοχή Kreuzberg του Βερολίνου μεταμορφώνεται σε πολιτιστικό κέντρο. Το Kunstquartier Bethanien αποτελεί ένα καινοτόμο έργο που δημιουργήθηκε με σκοπό την αναδιαμόρφωση μιας αστικής περιοχής, που είχε εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, μέσω της προώθησης κοινωνικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Το εντυπωσιακό και τεράστιο κτίριο βρίσκεται σε ένα πάρκο στην πολυπολιτισμική συνοικία Kreuzberg και καλύπτει έκταση 450μ². Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στην προέλευση του, καθώς έχει ένα εκτεταμένο ιστορικό υπόβαθρο. Το Bethanien κατασκευάστηκε μεταξύ 1845 και 1847 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Theodor Stein και αρχικά λειτούργησε ως ψυχιατρικό νοσοκομείο, διοικούμενο από μια ένωση καλογριών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Το 1943 και το 1945 καταστράφηκε σε δύο βομβιστικές επιθέσεις και ανακατασκευάστηκε μερικώς το 1951, αλλά ποτέ δεν ξανά λειτούργησε πλήρως. Ο αριθμός των ασθενών και των εργαζομένων μειώθηκε σταδιακά και από το 1966 απέκτησε πολύ υψηλά χρέη. Το 1968 ο δήμος του Βερολίνου αποφάσισε να το κατεδαφίσει, αλλά η αντίδραση ήταν έντονη, καθώς υπήρξαν διαμαρτυρίες από περιβαλλοντολόγους αλλά και περιφερειακές επιτροπές και ενώσεις για την προστασία ιστορικών κτιρίων. Χάρη σε αυτές τις αντιδράσεις, το 1969 το Bethanien αναγνωρίστηκε ως ιστορικό κτίριο.

Το πρώην νοσοκομείο είναι πλέον ένα πολύ ενεργό πολιτιστικό κέντρο, όπου παρουσιάζονται εκθέσεις σχετικές με τις πολιτιστικές και κοινωνικές διαδικασίες του σύγχρονου κόσμου και ανταλάσσονται απόψεις μεταξύ καλλιτεχνών και επισκεπτών. Ειδικότερα, στο κτίριο φιλοξενούνται 32 μη κερδοσκοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, καθώς και ατελιέ για καλλιτέχνες, γκαλερί, θέατρα, κέντρο παντομίμας, κινηματογράφος, βιβλιοθήκη, σχολές μουσικής και ηθοποιίας, μαθήματα γραφικών, ψηφιακής κινούμενης εικόνας, μαθήματα ξένων γλωσσών, χορού και πολλά άλλα. Όλες οι δραστηριότητες διατίθενται σε πολύ προσιτές για το κοινό τιμές, έτσι ώστε να εδραιωθεί η παρουσία τέτοιων συλλόγων στην περιοχή.

Το κτίριο αυτή τη στιγμή καλωσορίζει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να εγκαινιάσει το πολιτιστικό του έργο. Ενδεικτικά, καλλιτέχνες προερχόμενοι από Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ιαπωνία, Καναδά, Ταϊβάν, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιράν και άλλες χώρες δημιουργούν ένα χώρο όπου οι πολιτισμοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και περνούν μηνύματα στο κοινό.

Ράνια Γεροχρήστου

Πηγές:
http://www.berlinglobal.org/index.php?bethanien-a-secret-place-where-art-is-the-protagonist
https://www.bethanien.de
https://www.museumsportal-berlin.de/it/musei/kunstraum-kreuzbergbethanien/
http://www.kunstraumkreuzberg.de/start.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here