Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το Berlin Art Week, ένας από τους πιο διακεκριμένους παγκόσμιους καλλιτεχνικούς θεσμούς, που προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ των Art Berlin Contemporary, συνδέσμου από Βερολινέζους γκαλερίστες και της ήδη εμπορικά εδραιωμένης έκθεσης ART COLOGNE. Το κορυφαίο πολιτισμικό γεγονός συγκέντρωσε μία πλειάδα από καλλιτέχνες, συλλέκτες, ιδιοκτήτες γκαλερί, διευθυντές μουσείων αλλά και λάτρεις της τέχνης που ήρθαν στη γερμανική πρωτεύουσα και απέτισαν φόρο τιμής στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες.

Η κεντρική έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Τοποθεσίες», διοργανώθηκε στο υπόστεγο 4 του ιστορικού, παροπλισμένου αεροδρομίου Tempelhof, μία θέση που παρείχε και άπλετο χώρο και το κατάλληλο κλίμα. Εκεί 74 γκαλερί παρουσίασαν έργα διάφορων καλλιτεχνών, στο πλαίσιο μίας εκδήλωσης που ανέδειξε το ταλέντο παλιών και νέων δημιουργών αλλά και τον παλμό του φιλότεχνου κοινού.

Μεταξύ άλλων, στον παγκοσμίου φήμης εκθεσιακό χώρο Martin Gropius Bau, η βραβευμένη από το Μουσείο Guggenheim Νοτιοκορεάτισσα καλλιτέχνης Lee Bul παρουσίασε τα χαρακτηριστικά τη γλυπτά, ενώ η Berlinische Galerie φιλοξένησε την ανερχόμενη φωτογράφο Loredana Nemes σε μία έκθεση με τίτλο “Greed Fear Love”, μία σειρά από πορτρέτα που επικεντρώνονται σε ζητήματα ταυτότητας. Οι επισκέπτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτούν μουσεία και δημόσιους χώρους, όπως ο καθεδρικός ναός St Hedwig, με έργα της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Rebecca Horn, ενώ έκλεψαν τις εντυπώσεις και θεματικές εκθέσεις, όπως το “The New Infinity”, που έλαβε χώρα σε έναν θόλο στο Kreuzberg Mariannenplatz, όπου παρουσιάστηκαν τα νέα καλλιτεχνικά σχήματα, καθώς και το “The World on Paper”, για τη μετάβαση από το χαρτί στη ψηφιακή εποχή στο  Palais Populaire.

Το Βερολίνο, προβάλλοντας τις νέες τάσεις, σε προσεκτικά επιμελημένες εκθέσεις και δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες, μέσα από καινοτόμες δράσεις ανάδειξης ταλέντων και απονομής βραβείων, επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά τη φήμη του ως μία παγκόσμια μητρόπολη της Τέχνης.

Παπαμανώλη Αλεξάνδρα