Ο Bartolomé Mitre, (1821-1906), υπήρξε ελληνικής καταγωγής (Μητρόπουλος) πολιτικός, στρατιωτικός και συγγραφέας που, ως πρόεδρος της Αργεντινής, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένωση της μεταπολεμικής Αργεντινής και εγκαινίασε μια εποχή ειρήνης και οικονομικής προόδου στο τελευταίο μισό του 19ου αιώνα.

Μεγαλώνοντας στο Μπουένος Άιρες υπό τη δικτατορία του Juan Manuel de Rosas, ο Mitre είχε υποστεί μια 15ετή εξορία το 1837. Ταξιδεύοντας στην Ουρουγουάη, τη Βολιβία και το Περού, υπηρέτησε σε στρατιωτικές εκστρατείες, επιμελήθηκε την εφημερίδα El Mercurio και έγραφε συνεχώς ενάντια στο καθεστώς του Rosa. Το 1852 επέστρεψε στην Αργεντινή ως ηγέτης των δυνάμεων της Ουρουγουάης στη Μάχη του Καζέρος, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος.

Την επόμενη χρονιά ο Mitre έγινε ηγέτης της τότε αποσχιστικής επαρχίας Μπουένος Άιρες, της οποίας οι πολίτες αρνήθηκαν να αποδεχθούν το νέο ομοσπονδιακό Αργεντινής. Κατείχε διάφορα αξιώματα στην επαρχιακή κυβέρνηση και ήταν ο κυβερνήτης όταν η επαρχία νίκησε τις ομοσπονδιακές δυνάμεις το 1861. Η εθνική πρωτεύουσα μεταφέρθηκε ξανά στο Μπουένος Άιρες και ο ίδιος εξελέγη πρόεδρος μιας ενωμένης Αργεντινής. Καθιερώνοντας μια αποτελεσματική διοίκηση, κατέστειλε τα αγροτικά caudillos (αφεντικά), επέκτεινε τις γραμμές ταχυδρομικών υπηρεσιών και τηλεγραφίας, οργάνωσε την οικονομία και ίδρυσε νέα δικαστήρια. Υποστήριξε την αύξηση του εξωτερικού εμπορίου και ενθάρρυνε τη μετανάστευση.

Η συνεισφορά του Mitre στην πολιτιστική ζωή της Αργεντινής ήταν επίσης πρωταρχικής σημασίας. Ήταν ιδρυτής της εφημερίδας La Nación (1870) και της Ιστορικής Ακαδημίας της Αργεντινής. Έγραψε πολλή ποίηση και πολλά πεζογραφικά έργα και έκανε σημαντική μετάφραση (συμπεριλαμβανομένου του Δάντη) και πολλές ιστορικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών τόμων Historia de Belgrano (1858–59) και Historia de San Martín (1887–88). Όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι το θάνατό του, στάθηκε ως σύμβολο της Αργεντινής ενότητας και ως εκπρόσωπος της οικονομικής ανάπτυξης. Σήμερα πολλά υπουργεία της χώρας, βρίσκονται στον δρόμο που φέρει το όνομα του.

Καρυπίδης Σπύρος

Πηγές

https://www.britannica.com/biography/Bartolome-Mitre

https://www.infobae.com/opinion/2018/01/27/bartolome-mitre-uno-de-los-constructores-de-la-argentina-moderna/

http://www.universalmedios.com.ar/efemerides/bartolome-mitre/

http://greek-communities.org/en/i/2242/Instituto_Griego_De_Cultura_Buenos_Aires

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here