Το Balkan Trafik αποτελεί ένα πολυκαλλιτεχνικό φεστιβάλ, το οποίο προσδιορίζεται ως μία από τις πλατφόρμες πολιτιστικής διπλωματίας. Συγκεκριμένα, αποτελεί σημείο συνάντησης για τους δημιουργούς από τις νοτιοανατολικές χώρες της Ευρώπης, ενώ λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται καλλιτέχνες από τα Τίρανα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Πρίστινα, το Ζάγκρεμπ, την Αθήνα, τη Σόφια, το Σαράγιεβο, αλλά και από την Κωνσταντινούπολη. Το φετινό Balkan Trafik αποτελεί το 15ο συναπτό φεστιβάλ και θα διεξαχθεί από τις 21 ως τις 25 Απριλίου.

Ετυμολογικά, η λέξη «Trafik» επιλέχθηκε με σκοπό να αναδείξει τη συνύπαρξη διαφορετικών κουλτούρων και εμπειριών που προσφέρει το φεστιβάλ, το οποίο έχει ως στόχο την ενσωμάτωση, την επικοινωνία και τον διαμοιρασμό ιδεών. Τα Βαλκάνια, όπως είχε δηλώσει ο ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «1001 Valises», η οποία διοργανώνει το Balkan Trafik, Νίκολας Βιρς, μπορούν να αποτελέσουν τόσο χώρο δημιουργίας, σύγκλισης, σύνθεσης όσο και πηγή πολιτισμού.

«Είμαστε τόσο διαφορετικοί, μα και ίδιοι. Μοιάζουμε τόσο πολύ. Είτε είσαι από το Σαρλερουά, είτε από το Βελιγράδι, ή από τη Σόφια, το Βουκουρέστι, το Σαράγιεβο, είσαι άνθρωπος. Ζεις, αναπνέεις, νιώθεις, αισθάνεσαι, εκφράζεσαι. Το Balkan Trafik αναδεικνύει τα κοινά σημεία μας ως οντότητες. Ό,τι μας ενώνει. Αυτός ο ανθρώπινος πλούτος που “μετουσιώνεται” σε καλλιτεχνική έκφραση είναι το πλεονέκτημα που προσδίδει προστιθέμενη αξία στις σχέσεις των λαών της περιοχής», λέει ο Νίκολας Βιρς.

Το φεστιβάλ παραδοσιακά περιλαμβάνει κινηματογράφο, μουσική, γαστρονομία, λογοτεχνία, τέχνη του δρόμου, εκθέσεις κ.ά.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μέσα από το συγκεκριμένο φεστιβάλ πολίτες από πολλές χώρες των Βαλκανίων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ποικιλλομορφία αλλά και τις ομοιότητες των πολιτισμών τους, φανερώνοντας ότι τελικά τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα, από αυτά που μας χωρίζουν.

Γιώργος Καλλιγάς

Πηγές:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here