Όταν το περασμένο φθινόπωρο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει με αποκλειστική δωρεά ένα νέο οργανισμό που θα προσφέρει οικονομική βοήθεια και ευκαιρίες σε 460 νέους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, δεν ήμασταν σίγουροι για το μέγεθος της βοήθειας, δεδομένης της πρωτοφανούς κλίμακας του εγχειρήματος.

Κι όμως, η ARTWORKS – μία αστική, μη-κερδοσκοπική εταιρεία – έχει κάνει ήδη ανοιχτό κάλεσμα (ως 26 Ιανουαρίου) προς νέους καλλιτέχνες 25-35 ετών με σκοπό να απονείμει σε καθέναν από τους 60 που θα επιλεγούν, χρηματικό βραβείο 6.000 Ευρώ.

Εκτός από τον ηλικιακό περιορισμό, προϋπόθεση είναι να είναι Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εικαστικός περιορισμός δεν υπάρχει: αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι ασχολούνται με ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εικαστικό βίντεο, πολλαπλά και νέα μέσα, ψηφιακές μορφές τέχνης, όσο και με την κινούμενη εικόνα (ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation).

Πώς ξεκίνησε, όμως, όλο αυτό; Δύο νέες κοπέλες, η Δήμητρα Νικολού – απόφοιτος του προγράμματος πρακτικής άσκησης του ΙΣΝ στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο οποίο συμμετείχε το 2013 στο τμήμα Architecture & Design – και η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου – απόφοιτος του ίδιου προγράμματος το 2015 στο τμήμα Research & Development – αναγνώρισαν ένα κενό οικονομικής στήριξης των νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Όπως είπε στα ΝτΤ η κα Κωνσταντινοπούλου: «Τελειώνοντας τις σπουδές μου στη φωτογραφία, συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να βιοπορίζομαι αποκλειστικά από την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα. Στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν διάφορα προγράμματα που χρηματοδοτούν ανερχόμενους καλλιτέχνες (residencies, fellowships, βραβεία κ.λπ.). Έχοντας υπόβαθρο στη διαχείριση και διοίκηση έργων, ήθελα να εκμεταλλευτώ τις γνώσεις μου ώστε να υλοποιήσω ένα πρόγραμμα που θα τους παροτρύνει να επιμείνουν στο έργο τους.»

Η επιλογή των πρώτων 60 καλλιτεχνών θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο και από τέλη Μαρτίου ως τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθεί το βραβείο σε δύο δόσεις, ως έπαινος για τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική τους πορεία και ως ενθάρρυνση για τα επόμενα βήματά τους. Στο πλαίσιο αυτό, η

ARTWORKS θα διοργανώσει μια σειρά εργαστηρίων, σεμιναρίων και master classes με επαγγελματίες του χώρου. Σκοπός τους, όπως μας εξήγησε η κα Νικολού: «Να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ζύμωση, αλλά και να μοιραστούν οι καλλιτέχνες ζητήματα που τους απασχολούν και στα οποία ενδεχομένως να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε ή να τους κατευθύνουμε προς λύσεις».

Ο πιο μακροπρόθεσμος και σημαντικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δυναμικό δίκτυο καλλιτεχνών, ώστε να αρχίσουν να αναπτύσσονται συνεργασίες μεταξύ των καλλιτεχνών και με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα. «Στην ιστοσελίδα μας, οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους. Προοδευτικά, θα δημιουργηθεί μία διαδικτυακή βάση προβολής έργου όλων των συμμετεχόντων, όπου κάποιος που δεν γνωρίζει την ελληνική καλλιτεχνική σκηνή θα μπορεί να δει το έργο τους και να επικοινωνήσει μαζί τους.

Πόσο σημαντική είναι η έννοια του δικτύου και της αλληλοστήριξης; «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι το δίκτυο επειδή σου δίνει την ασφάλεια του ανήκειν», σημειώνει η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου. «Οι καλλιτέχνες θέλουν να δείχνουν τη δουλειά τους, να βρίσκονται σε διαρκή συζήτηση για τις ανησυχίες τους, για τα έργα που δουλεύουν», λέει η Δήμητρα Νικολού. «Με τη συνεργασία όλης της κοινότητας (επαγγελματιών, φορέων κλ.π.), βρίσκονται λύσεις.»

Το ΙΣΝ θα είναι αποκλειστικός δωρητής της ARTWORKS για 5 χρόνια. Το πεδίο της κινούμενης εικόνας θα κρίνει τριμελής επιτροπή, ενώ τα βραβεία για την κατηγορία των εικαστικών πενταμελής επιτροπή. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.art-works.gr

 

 

*Από την Αννίτα Αποστολάκη

Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύθηκε στο τεύχος 236 (Ιανουάριος-Μάρτιος 2018) των Νέων της Τέχνης