Ο όρος Art Decό μπορεί να μην είναι σε όλους το ίδιο γνώριμος, είναι όμως αναμφίβολα όρος ευρύτατα γνωστός. Τι είναι όμως το art deco και ποιες είναι οι ρίζες του;
Η Αρ Ντεκό, που σημαίνει «Διακοσμητική Τέχνη», αναφέρεται σε ένα διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα, το οποίο επικράτησε από το 1925 μέχρι τη δεκαετία του 1940. Η τεχνοτροπία της αρ ντεκό έσπασε κάθε δεσμό με την έως τότε επικρατούσα «νέα τέχνη» και αναζήτησε μία νέα έκφραση στην αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, την διακόσμηση, τις γραφικές και διακοσμητικές τέχνες, το βιομηχανικό σχέδιο, το κόσμημα και τη μικρογλυπτική, τη μόδα και τα κινηματογραφικά έργα. Αποτέλεσε καλλιτεχνικό κίνημα με διεθνή δημοτικότητα και τεράστια διάδοση που αναπτύχθηκε σε πολλές και διαφορετικές χώρες.

Το Μαϊάμι αποδίδει ετησίως με τον δικό του τρόπο ένα φόρο τιμής στο καλλιτεχνικό αυτό κίνημα. Αν και έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που η εξέχουσα αρχιτεκτονική περιοχή του South Beach (Miami Art Deco District) με κέντρο της τον ιστορικό δρόμο Ocean Drive, εισήχθη στον Εθνικό Κατάλογο Ιστορικών Θέσεων, εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό ορόσημο και διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο της περιόδου Art Deco.

Ο λόγος λοιπόν για το Art Deco Weekend, ένα δωρεάν τριήμερο πολιτιστικό και κοινοτικό φεστιβάλ, το οποίο γιορτάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της αρχιτεκτονικής art deco με εκδηλώσεις και δραστηριότητες για τους λάτρεις της και όχι μόνο.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 85 μοναδικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και περιλαμβάνουν τουριστικές περιηγήσεις με καταρτισμένους οδηγούς, μια μεγάλη σειρά διαλέξεων, ζωντανές μουσικές παραστάσεις, επιδείξεις μόδας αφιερωμένες στο retro, προβολή ταινιών, ακόμα και επιδείξεις κλασικών αυτοκινήτων και επιδείξεις σκύλων. Η λίστα των εκδηλώσεων και της ψυχαγωγίας συνεχίζεται με καραόκε, ζωγραφική προσώπου, μάγους, ακροβάτες και πολλά άλλα. Όσον αφορά την κουζίνα, εκτός από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής που σερβίρουν φαγητό και ποτό, θα υπάρχει μια μαγειρική σκηνή με κορυφαίους τοπικούς σεφ να αναδεικνύουν και να πραγματοποιούν τα αγαπημένα τους πιάτα.

Φέτος την τιμητική της έχει η νεοαφιχθείσα παρουσία αναγνωρισμένων εθνικών αντιπροσώπων από την έκθεση Original Miami Beach Antiques Show, το μεγαλύτερο εκθεσιακό εγχείρημα στην Αμερική με αντίκες και πάσης φύσεως συλλεκτικά αντικείμενα. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Miami Design Preservation League (υπό την αιγίδα της οποίας τελεί και το πολιτιστικό τριήμερο) συνεργάστηκε πρόσφατα με την τελευταία, έτσι θα παρουσιαστούν εκθέματα προς πώληση στο λεγόμενο “Antique και Design Promenade”. Πρόκειται για μια υπαίθρια αγορά στον εντυπωσιακό δρόμο Ocean Drive, δίπλα ακριβώς από το θρυλικό αρχοντικό Versace, όπου ήταν και η κατοικία του ομώνυμου σχεδιαστή μόδας και αναπόφευκτα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιδιαιτερότητα της περιοχής.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για τους επισκέπτες να απολαύσουν την παγκοσμίου φήμης περιοχή που είναι αφιερωμένη στο Art Deco, τα εμβληματικά κτίρια και δρόμους που έχουν συμμετάσχει ουκ ολίγες φορές σε μεγάλες παραγωγές, το ιστορικό πάρκο Lummus και φυσικά την πανέμορφη παραλία του Μαϊάμι. Η οργάνωση Miami Design Preservation League, όπως τονίζει και ο διευθυντής της Daniel Ciraldo, είναι αφοσιωμένη στη διατήρηση, προαγωγή και προστασία της πόλης, μέσω ιστορικών συντηρήσεων και πολιτιστικών-εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών.

‘Εμμα Καρτσώλη

Home


https://www.miaminewtimes.com/arts/things-to-do-miami-art-deco-weekend-2019-january-18-to-january-20-11044509
https://en.wikipedia.org/wiki/Miami_Beach_Architectural_District

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here