Για ακόμα μία χρονιά η Ελλάδα φιλοξενεί το American Film Showcase, ένα εγχείρημα οργανωμένο γύρω από το σύγχρονο αμερικανικό ντοκιμαντέρ και την περαιτέρω ανάλυσή του. Το Αφιέρωμα στο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ διοργανώνεται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και την ΜΚΟ Exile Room, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC).

Οι φετινές προβολές εμπνέονται και τοποθετούν στο κέντρο τους την ισότιμη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στη βιομηχανία του θεάματος, περιλαμβάνοντας μια σειρά από βραβευμένες και πολυσυζητημένες ταινίες των τελευταίων δύο ετών, καθώς και μια σειρά από εργαστήρια, ειδικές προβολές και συζητήσεις με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, απευθυνόμενα τόσο σε κινηματογραφιστές όσο σε σπουδαστές.

Όπως αναφέρθηκε, την τιμητική τους στο φετινό αφιέρωμα κατέχουν οι γυναίκες και η θέληση αυτών να αλλάξουν τον κόσμο και αυτός είναι και ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται και οι ταινίες καθαυτές. Παρευρίσκουσα θα είναι και η παραγωγός και σκηνοθέτης Λόρα Νιξ και η πρόεδρος του Women Make Movies και παραγωγός Ντέμπρα Ζίμερμαν, οι οποίες θα βρεθούν στην Ελλάδα ώστε να έρθουν σε επαφή με το κοινό και τους Έλληνες δημιουργούς και να προωθήσουν ευκαιρίες για συνεργασία, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της γυναικείας συμμετοχής στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Το αρχικό μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου, σε συνεργασία με το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με επιπλέον προβολές και εργαστήρια που θα λάβουν χώρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος είναι υπό εξέλιξη στην Αθήνα από τις 6 μέχρι τις 21 Μαρτίου, ξεκινώντας με μια πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία των δύο Αμερικανίδων δημιουργών. Θα συνεχιστεί συμπεριλαμβάνοντας εργαστήρια και προβολές στο Exile Room, στο SAE Institute και στο American Community School.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, εξαιρούνται ωστόσο οι προβολές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επίσης όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους, όμως η γλώσσα διδασκαλίας στα εργαστήρια και τα masterclasses είναι τα αγγλικά.

Εμμα Καρτσώλη

https://gr.usembassy.gov/american-film-showcase-2/

The premier American film diplomacy program

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here