Το Μουσείο Prado άνοιξε για το κοινό στις 19 Νοεμβρίου 1819 ως Βασιλικό Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής. Το 2019 γιορτάζει τα διακόσια χρόνια λειτουργίας του με πολλαπλές εκδηλώσεις.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της διακοσαετίας του μουσείου υπάρχει και μία που ξεχωρίζει:
“Oπτικοακουστική μνήμη του Museo del Prado” είναι ο τίτλος της νέας συλλογής ντοκιμαντέρ που συνθέτει μέρος της ιστορίας του. Το αρχείο, καρπός της συνεργασίας μεταξύ της Filmoteca Española και της RTVE (Radio Televisión Española), προσφέρει σήμερα 300 εγγραφές που θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του 2019 για να συμπληρώσουν τις 400 και θα είναι ο οπτικοακουστικός τρόπος με τον οποίο το μουσείο γιορτάζει την Διακοσαετία του. Σε αυτό το πλαίσιο, σε ένα από τα δωμάτια που αφιερώθηκαν στην αφαίρεση των έργων κατά τον εμφύλιο πόλεμο, που δημιουργήθηκε μόλις ένα μήνα μετά την στρατιωτική εξέγερση κατά της ισπανικής κυβέρνησης το 1936, είναι δυνατόν να δούμε την Εβίτα Περόν κατά την επίσκεψή της ως πρώτη κυρία της Αργεντινής , το 1947, το ντοκιμαντέρ «Εισαγωγή στο Museo del Prado» (1985), η σειρά της RTVE “Δείτε μια ζωγραφική, καθώς,επίσης ταινίες που γυρίστηκαν στα δωμάτια ή στο περιβάλλον του μουσείου με διασημότητες όπως η Ρίτα Χέιγουορθ, οRex Harrison, ο Τόνι Leblanc, η Aurora Bautista, ο Όρσον Γουέλς και ο George Marshall, μεταξύ άλλων. Πολλές φορές ο κινηματογράφος ήταν αφιερωμένος στη δημιουργία των αριστουργημάτων Είναι επίσης δυνατό να δούμε την αναψυχή των εκτελέσεων του Francisco de Goya στα θραύσματα της ταινίας Goya στο Μπορντό, που σκηνοθέτησε το 1998 ο Carlos Saura.
“Ένα μέρος μνήμης” είναι ο τίτλος της έκθεσης που μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τόσο την ιστορία της γκαλερί τέχνης όσο και τη δημιουργία του θεσμού. Μέσα από περισσότερα από 160 έργα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τα κονδύλια του El Prado και άλλων από διάφορα ισπανικά και ξένα ιδρύματα, η έκθεση παρουσιάζεται ως ένας τρόπος να ανακαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε το Μουσείο Prado. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της νέας συλλογής ντοκιμαντέρ μπορεί να δει κανείς όταν μπει στην επίσημη ιστοσελίδα του Prado.

Μαριλένα Τσικίνη

https://www.museodelprado.es/
https://elpais.com/cultura/2018/11/16/actualidad/1542396527_650402.html

.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here