Τα γραμματόσημα ως εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας ανοίγουν μία διαφορετική οδό ώστε ο ένας πολιτισμός να συνδιαλεχθεί με τον άλλον. Οι απεικονίσεις τους δεν περιορίζονται σε καμία περίπτωση στην θεματολογία και στο εύρος χρωμάτων και σχημάτων.

Προσφέρουν μία τεράστια γκάμα μοτίβων και γραμμών καθώς και θεμάτων με τα τελευταία να σχετίζονται άμεσα με ποικίλους τομείς όπως η ιστορία, η λαϊκή και η προφορική παράδοση, η σύγχρονη ζωή, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, το περιβάλλον κ.τ.λ. Αποτελούν σπουδαίους πυλώνες για όλα τα κράτη οι οποίοι ταξιδεύουν μέσω των εκτυπώσεων και προσφέρουν μία μοναδική διαπολιτισμική ανταλλαγή.

Η συλλογή γραμματοσήμων αποτελεί ένα αξιαγάπητο χόμπι αιώνων το οποίο όμως εξελίχθηκε σε ιδέα. Γνωστή σε όλος με το όνομα φιλοτελισμός φιγουράρει σε όλα τα κράτη ενεργοποιώντας ένα μοναδικό ταξίδι. Το γεγονός ότι κάθε χώρα παράγει συνεχώς μια πληθώρα από διαφορετικά γραμματόσημα, οδήγησε από την αρχή πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση και συγκέντρωση όσων περισσότερων μπορούσαν. Το μικρό τους μέγεθος κάνει εύκολη τη συλλογή και αποθήκευσή τους, δίνοντας το «κλειδί» για επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων από διάφορα μέρη του πλανήτη. Ένα ιδιαίτερο πάζλ το οποίο αν το ενώσεις θα σου φανερώσει έναν ατέρμονο πολιτιστικό θησαυρό, ένα ταξίδι σε χώρες, πρόσωπα, ήθη και έθιμα.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν γραμματόσημα με τεράστια αξία τα οποία είτε εκτίθενται είτε βρίσκονται σε συλλογές συλλεκτών. Διεθνώς οι έγκυροι κατάλογοι γραμματοσήμων εκδίδονται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνουν πλήθος πληροφοριών τόσο για την έκδοση / εκτύπωση του κάθε γραμματοσήμου, όσο και την τρέχουσα τιμή  και θεματολογία του.

Η Ελλάδα και η Ιαπωνία ενισχύουν τις στενές μακροχρόνιες σχέσεις τους μέσω σπουδαίων καταλόγων γραμματόσημων οι οποίοι όπως φαίνεται αποτελούν το διπλωματικό κλειδί περαιτέρω αλληλεπίδρασης και σύνδεσης των δύο κρατών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ειδική συλλεκτική σειρά γραμματοσήμων με ειδική αναμνηστική σφραγίδα αφιερωμένη στην 120η επέτειο των Διπλωματικών Σχέσεων των δύο χωρών.

 

Κατερίνα Καρσιώτη 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here