Στο φετινό φεστιβάλ θεάτρου και τεχνών Ruhrtriennale, πολίτες της Ελλάδας και της Γερμανίας μιλούν για την έννοια της “αλληλεγγύης”, με αφορμή την παρουσίαση του έργου “Αλληλεγγύη-Solidarität” της Μπάρμπαρα Ένες. Η Γερμανίδα σκηνογράφος και εικαστικός εμπνεύστηκε το έργο της έπειτα από ένα ταξίδι στην Ελλάδα, όπου διαπίστωσε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε διάφορες μορφές, επερχόμενο των χρόνων της κρίσης. Παράλληλα, έκανε έρευνα στην περιοχή του Ρουρ της Γερμανίας σχετικά με τα σχέδια και τα προγράμματα που υπάρχουν πάνω στην έννοια της αλληλεγγύης και θεώρησε ότι όσα είδε στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους στη Γερμανία.

Ένα τμήμα του έργου βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης του Μπόχουμ, όπου σε μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες προβάλλονται οι συνεντεύξεις ανθρώπων που δίνουν τον δικό τους ορισμό για την αλληλεγγύη, ενώ ένα άλλο τμήμα του προβάλλεται μπροστά από την είσοδο του Jahrhunderthalle, ενός εντυπωσιακού βιομηχανικού κτηρίου κατασκευασμένου στις αρχές του 20ού αιώνα. Το υπόλοιπο μέρος του έργου παρουσιάζεται διάσπαρτο σε διάφορα σημεία της πόλης.

Όσον αφορά στην υλοποίηση της εγκατάστασης, η Μπάρμπαρα Ένες συνεργάστηκε με τους καλλιτέχνες Γιάννη Λιτοφσένκο, Μπετίνα Κάτια Λάνγκε, Άνε Μάλοβ και Ελευθέριο Βενιάδη. Ο Ελευθέριος Βενιάδης, που είναι μουσικός και συνθέτης και ζει μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, είχε την ιδέα να προστεθούν στο έργο συναυλίες ρεμπέτικου τραγουδιού, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί με στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.

Η δημιουργός του έργου καταλήγει ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η περιοχή του Ρουρ βίωσαν και βιώνουν κρίσεις που έφεραν στο προσκήνιο την έννοια της αλληλεγγύης, η οποία αποτελεί πρακτική αναγκαιότητα σε αυτές τις περιόδους. Η έννοια της αλληλεγγύης θεωρείται το συνεκτικό στοιχείο μεταξύ των δύο περιοχών και εκτός απο τη Γερμανία, η καλλιτεχνική ομάδα ελπίζει το έργο να παρουσιαστεί σύντομα και στην Ελλάδα.

Ράνια Γεροχρήστου

Πηγή: DW: «Αλληλεγγύη» – Ένα έργο για την Ελλάδα και το Ρουρ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here