Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Γκουανταλαχάρα είναι η σημαντικότερη συνάντηση στην Λατινική Αμερική, καθώς και ένα εξαιρετικό πολιτιστικό φεστιβάλ και ένα σημαντικό συνεδριακό κέντρο για επαγγελματίες. Ιδρύθηκε πριν από 32 χρόνια από το Πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρα και σχεδιάστηκε ως ένα πολιτιστικό φεστιβάλ στο οποίο η λογοτεχνία είναι η ραχοκοκαλιά, με ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν συγγραφείς από όλες τις ηπείρους και σε  διαφορετικές γλώσσες, καθώς και ως χώρος για ακαδημαϊκή συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα που διαπερνούν το παρόν μας.  Συγγραφείς από όλες τις ηπείρους και από διαφορετικές γλώσσες συμμετέχουν στη γιορτή αυτή του Βιβλίου.

Εκτός από την έκθεση βιβλίων, διεξάγονται δραστηριότητες όπως συνέδρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων και βραβεία. Ένα σημαντικό μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται σε δραστηριότητες για επαγγελματίες βιβλίων. Οι εμπορικοί και πανεπιστημιακοί εκδότες, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι διανομείς, οι βιβλιοπώλες, οι εκπαιδευτικοί, οι λογοτεχνικοί πράκτορες ανταλλάσσουν πληροφορίες, πραγματοποιούν συναλλαγές και αναλύουν το άμεσο μέλλον της εκδοτικής βιομηχανίας, των βίντεο και άλλων συναφών τεχνολογιών.

Κατά τη διάρκεια των 9 ημερών που διαρκεί το Φεστιβάλ, το κοινό της Έκθεσης ακούει τους αγαπημένους συγγραφείς και η πόλη γίνεται συμβαλλόμενο μέρος της μουσικής, της τέχνης, του κινηματογράφου και του θεάτρου της περιοχής τιμής του επισκέπτη, η οποία φέτος είναι η Πορτογαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Γκουανταλαχάρα υπήρξε πρωτοπόρα και ασχολήθηκε από νωρίς και άμεσα με τις γυναίκες και τον αγώνα τους. Η έκθεση φιλοξένησε πάνω από δώδεκα πίνακες για να μιλήσει για τον Φεμινισμό, το κίνημα #MeToo και την Λογοτεχνία. Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τον εορτασμό της 25ης επετείου του βραβείου Sor Juana Inés de la Cruz – ένα βραβείο που δίνεται από την έκθεση στο καλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε από γυναίκα στην ισπανική γλώσσα.

«Οι εκθέσεις του βιβλίου φροντίζουν τώρα στον αριθμό των επισκεπτών να υπάρχει λογική αναλογία μεταξύ γυναικών και ανδρών. Αυτό δεν συνέβαινε  πριν. Τα ονόματα που ήρθαν πρώτα στα μυαλά των διοργανωτών ήταν, φυσικά, άνδρες για μια μακρά παράδοση μεγαλύτερης ανδρικής παρουσίας στους στίχους », λέει η Αργεντινής συγγραφέας Leila Guerriero.

Μαριλένα Τσικίνη