Για όλον τον κόσμο ,ο Φεβρουάριος είναι απλά ο δεύτερος μήνας του χρόνου. Για τις Φιλιππίνες , ο μήνας αυτός χαρακτηρίζεται ως ο επίσημος «Εθνικός Μήνας των Τεχνών».

Η Εθνική Επιτροπή Πολιτισμού και Τέχνης της χώρας ηγείται και φέτος τις εργασίες για τον εορτασμό της έννοιας της Τέχνης .Σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημοσίους φορείς, η Επιτροπή έχει αναλάβει την διεξαγωγή εκδηλώσεων ,εκθέσεων και σεμιναρίων γύρω από 7 συγκεκριμένους τομείς: Αρχιτεκτονική, Χορός, Λογοτεχνία, Μουσική, Κινηματογράφος, Οπτικές Τέχνες και Υποκριτική.

Ο λεγόμενος «εορτασμός της Τέχνης» λαμβάνει χώρα σε διάφορες περιοχές των Φιλιππινών ,όπως, για παράδειγμα, στο νησί Λουζόν, στο νησί Μιντανάο και γενικότερα, επεκτείνεται σε όλη την χώρα καθόλη την διάρκεια του μήνα. Επιπλέον, ο θεσμός αυτός εστιάζει ,αφενός, στην ανάδειξη της παραδοσιακής και σύγχρονης φιλιππινέζικης τέχνης και πολιτισμού, αφετέρου στο να ωθήσει τον ντόπιο πληθυσμό να γνωρίσει τις διάφορες μορφές και εκφράσεις πολιτισμού ,καθώς και τους εκπροσώπους αυτών. Οι απλοί πολίτες μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα εργαστήρια, φεστιβάλ και διαγωνισμούς ,να διευρύνουν την δημιουργικότητα και τις γνώσεις τους πάνω στον εθνικό τους πολιτισμό και να έχουν άμεση επαφή με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες , οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στις 3.000 για φέτος.

Τέλος, εναρκτήρια ημερομηνία για τον εορτασμό δεν υπάρχει συγκεκριμένη. Η εκάστοτε πόλη που φιλοξενεί τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις έχει ορίσει διαφορετική εναρκτήρια ημερομηνία από τις υπόλοιπες πόλεις. Για παράδειγμα, στην Μανίλα ,ο εορτασμός ξεκίνησε στις 3 του μήνα, ενώ στην πόλη Κορονάνταλ στο Νότιο Κοταμπάτο θα ξεκινήσει επίσημα στις 15.

Νικολέττα Καστρινάκη

Πηγές:
https://www.ecomparemo.com/info/national-arts-month-2019-5-events-you-have-to-go-see/

NCCA fetes artistic excellence in ‘Ani ng Sining 2019’

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here