Το Rolex Sydney to Hobart Yacht Race είναι ένας αγώνας διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους τρεις μεγαλύτερους κλασσικούς αγώνες στον κόσμο, μαζί με το Fastnet Race του Ηνωμένου Βασιλείου και το Bermuda Race στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και από τους  διασημότερους και δυσκολότερους αγώνες ιστιοπλοΐας στον κόσμο που ξεκίνησε το 1944.

Με ημέρα έναρξης της διαδρομής την 26η Δεκεμβρίου από το Σύδνεϋ και ημέρα λήξης την 31η Δεκεμβρίου στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, πρόκειται για ένα τεστ ετοιμότητας και αντοχής ανθρώπων και μηχανών. H διοργάνωση του Cruising Yacht Club of Australia σε συνεργασία με το Royal Yacht Club of Tasmania, όπου οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να καλύψουν μια απόσταση 628 ναυτικών μιλίων παράκτιου αγώνα που σπρώχνει τα αποθέματα φυσικής και ψυχικής δύναμης στα άκρα.

Ο τελικός νικητής του αγώνα κερδίζει  το Tattersall Cup μαζί με ένα πολυπόθητο ρολόι του οίκου Rolex, που αποτελεί το μεγάλο βραβείο για όσους καταφέρνουν να ξεπεράσουν όχι μόνο τους αντιπάλους τους αλλά και τις δυσκολίες των φυσικών φαινομένων.

Ο αγώνας ξεκίνησε κατά τα  τελευταία χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όποτε και ναυτικοί στο λιμάνι του Σύδνεϋ σχημάτισαν το Cruising Yacht Club of Australia (CYCA) για να προωθήσουν την ιστιοπλοΐα και τους φιλικούς αγώνες σε θέση όσων αποσύρθηκαν από τον πόλεμο κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η πρώτη επίσημη διοργάνωση έλαβε χώρα τον Οκτώβρη του 1944.

Το  2018 είναι η χρονιά του 74ου Yacht Race που μετρά πάνω από 90 συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένων και 13 από το εξωτερικό.

 

Ισιδώρα Μακρή

  • http://www.rolexsydneyhobart.com/