Η φετινή χρονιά συμπληρώνει το τριακοστό έτος ενεργής συμμετοχής μου στο άθλημα της ενόργανης γυμναστικής και ακόμα συνεχίζω δυναμικά σε αυτό, το οποίο μου δίδαξε την αρετή της πειθαρχίας και τη σημασία των ηθικών αρχών.

Το κυριότερο επίτευγμά μου είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον κόσμο και το κατόρθωμα αυτό επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τον προσωπικό μόχθο, τις θυσίες και τις προσπάθειες που έχω καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια της αδιάκοπης πορείας μου.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω σε πολλές χώρες και να γνωρίσω ανθρώπους και πολιτισμούς ζώντας για μερικές μέρες βάσει της κουλτούρας τους. Αν και είχα κάποιες στέρεες αντιλήψεις, η αλληλεπίδρασή μου με την ξένη νοοτροπία με έκανε να αναθεωρήσω σε καθημερινά πράγματα.

Σε γενικές γραμμές αυτό που αξίζει να επισημάνω είναι πως μέσα από τον αθλητισμό έμαθα να θέτω στόχους. Ακόμη, έμαθα να επιστρατεύω όλο μου το ψυχικό απόθεμα παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα κατά την πολυετή παραμονή μου στον αθλητικό χώρο.

Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο να γίνει λόγος για το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής. Πρόκειται για ένα απαιτητικό άθλημα που όμως με έμαθε να αντιμετωπίζω καταστάσεις δύσκολες και επικίνδυνες. Όσον αναφορά στις ασκήσεις, αυτές συμβαίνουν ταχύτατα, επομένως η εκτίμηση της κατάστασης, η λήψη αποφάσεων και ο επακόλουθος χρόνος αντίδρασης πρέπει να επέρχονται άμεσα.

Τελικά, που ωφελεί ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός;

Σκοπός τους είναι η πρόοδος του ανθρώπου σε ένα ευρύ πεδίο καθημερινής δραστηριότητας, όπως η προστασία από τις δυσκολίες της σύγχρονης ζωής. Με γνώμονα τα παραπάνω έχουμε καλύτερη υγεία, γινόμαστε πιο δυνατοί, πειθαρχημένοι και αποκτούμε υπομονή, επιμονή και ανθεκτικότητα στον πόνο.

Επιπλέον, ένα ερώτημα γεννάται σχετικά με τις θετικές επιδράσεις επάνω στον αθλητή ή τον πρωταθλητή. Τον καθιστά άριστο σε ό,τι καταπιάνεται; Σαφώς και όχι, όμως μέσα από τον αθλητισμό ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να κάνει λάθη. Επίσης, προπονείται για να ξεπεράσει τα εμπόδια και σχεδόν πάντα, ανακαλύπτει ότι κατέχει δυνάμεις που δεν είχε υπόψη.

Παρά ταύτα, αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι ο σεβασμός απουσιάζει από τις ημέρες μας. Βλέπω ανθρώπους να μη σέβονται το σώμα τους, να τρέφονται λανθασμένα και να μη γυμνάζονται την ίδια στιγμή που η άποψη ότι ο αθλητισμός είναι ωφέλιμος για την υγεία ενός οργανισμού αποτελεί κοινό τοπο. Οι άνθρωποι δε σέβονται τον συνάνθρωπό τους και αγνοούν βασικούς κανόνες συμπεριφοράς ενώ τα ζητούμενα είναι απλά: να είναι υπεύθυνοι, να μη δημιουργούν εμπόδια και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Κλείνοντας, ο λόγος που αποφάσισα να ενταχτώ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας στον τομέα του αθλητισμού είναι γιατί ο αθλητισμός είναι αδιάσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και έχει άμεση σχέση με αυτόν. Βασικό μέλημα του πολιτισμού είναι να βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, να μεταφέρει τις γνώσεις και τις απόψεις του ως σύνολο για το καλό της ανθρώπινης συνύπαρξης.

Εγώ προσωπικά εγγυώμαι ότι θα έρθω σε επαφή με ανθρώπους κάθε ηλικίας, θα μεταδώσω την εμπειρία μου και θα προσπαθήσω να τους μυήσω στις αξίες του αθλητισμού.