Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση της χρονιάς του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας σε συνεργασία με την Chalkos Gallery με τίτλο το «Πορτρέτο μέσα στον Χρόνο». Από τις 19:00 άρχισε η προσέλευση του κόσμου που γέμισε την αίθουσα. Ο κ. Κώστας Παρχαρίδης ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την στήριξη και τη συμμετοχή τους στα δρώμενα της Gallery και ειδικά στην έκθεση που διεξάγετε από τις 14 Δεκεμβρίου και λόγω του ενδιαφέροντος του κοινού δόθηκε παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Στην συνέχεια η κ. Τζελίνα Μακραντωνάκη, Διευθύντρια του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης παρουσίασε το Ελληνικό Ινστιτούτο και τις δράσεις του. Ανέφερε ότι η γκαλερί και ειδικά το ανοιχτό εργαστήρι του Κερεστετζή άνοιξε έναν καινούριο κόσμο στους Θεσσαλονικείς. Τόνισε ότι η Chalkos Gallery αποτελεί ένα πολιτιστικό εγχείρημα σε δύσκολους καιρούς για την τέχνη από έναν πραγματικό λάτρη της τέχνης και κυρίως έναν δημιουργικό και καλό άνθρωπο που δούλεψε σκληρά για να την κάνει εστία πολιτισμού σε μικρό χρονικό διάστημα. Επειδή και το Ινστιτούτο είναι το όραμα ενός ανθρώπου, του Πέτρου Καψάσκη και όσων πιστεύουν σ αυτό είναι μεγάλη τιμή που η πρώτη συνεργασία γίνεται με τον χώρο αυτό. Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Παρχαρίδη για την πρόταση του να γίνει μια από τις μορφές του καμβά του Κωνσταντινού Κερεστετζή την οποία, χαρακτήρισε ως μια πνευματική εμπειρία και μια εντελώς διαφορετική επαφή με την τέχνη αλλά και η αφορμή να γνωρίσει ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερο άνθρωπο , από αυτούς που χρειάζεται πολλή τύχη να γνωρίσεις και να συνομιλήσεις πλουτίζοντας την ψυχή σου.

Στην συνέχεια ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομική για το πορτρέτο από το μέλος του Ινστιτούτου και δικηγόρο κ. Χαράλαμπο Μπρουσκέλη. Η ομιλία του ζωγράφου Κωνσταντίνου Κερεστετζή συνεπήρε το φιλότεχνους παρισταμένους. Ο κ. Κερεστέτζης μίλησε με την απλότητα και το μεγαλείο που τον διακρίνει, για την τέχνη της ζωγραφικής, την αφοσίωση, τις δυσκολίες, τις παραστάσεις και την ενέργεια που παίρνει από τον κάθε άνθρωπο που κάθεται απέναντι του για την δημιουργία ενός πορτρέτου. Οι ερωτήσεις ήταν ποικίλες καθώς στο κοινό παραβρέθηκαν και άτομα που είχαν την χαρά να τους φιλοτεχνήσει το πορτρέτο στα πλαίσια της έκθεσης του.

Στην εποχή της ταχύτητας που ζούμε «η τέχνη εξακολουθεί απαιτεί τον χρόνο της», ανέφερε ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Κερεστετζής και ήταν μια ευχάριστη αλλαγή που η τέχνη δια του καλλιτέχνη αφιέρωσε λίγο χρόνο στους κοινωνούς της.