Το Φεστιβάλ Eñe είναι ένα λογοτεχνικό γεγονός γύρω από την ισπανική γλώσσα. Το φεστιβάλ γεννήθηκε από το περιοδικό Eñe, μια έκδοση αφιερωμένη στη σύγχρονη λογοτεχνία που ξεκίνησε ως ένθετο το 2005 από την εφημερίδα La Fábrica. Δεκατρία χρόνια και 50 θέματα αργότερα, έχει δημοσιεύσει κείμενα από περισσότερους από 400 συγγραφείς, κυρίως ισπανόφωνους. Το Φεστιβάλ Eñe έχει ήδη πραγματοποιήσει δεκατρείς εκδόσεις: εννέα στη Μαδρίτη και τέσσερις στην Αμερική (Μοντεβιδέο, Λίμα, Μπουένος Άιρες και Πόλη του Παναμά). Από την πρώτη του έκδοση, το Φεστιβάλ Eñe είχε πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στο κοινό (4.000 συμμετέχοντες την πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε στη Μαδρίτη και  περισσότερους από 14.000 στην τελευταία διοργάνωση. Στην Αμερική, η επιτυχία συνοδεύτηκε από τις τέσσερις εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν. Η δέκατη έκδοση του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 25 Οκτωβρίου και στη Μάλαγα στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2018.

Το φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Luis Posada, επέλεξε αυτή τη φορά τον συγγραφέα της Μαδρίτης Luisgé Martín ως το λογοτεχνικό σκηνοθέτη που θα αναλάβει την ευθύνη να σχεδιάσει το πρόγραμμα. Είναι η τέταρτη φορά που ο συγκεκριμένος δημιουργός αναλαμβάνει το έργο αυτό. Ο Martín δήλωσε στην παρουσίαση: «Καθώς η λογοτεχνία είναι κάτι που μοιάζει περισσότερο με τη ζωή, θα μιλήσουμε για τη ζωή». Επίσης, τόνισε ότι σε αυτό το Eñe οι γυναίκες θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή και άρα μεγαλύτερο ρόλο, όπως για παράδειγμα, στη στρογγυλή τράπεζα, που θα περιλαμβάνει τις Edurne Η Portela,  Mónica Ojeda και η Sara Mesa.

Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες, οι οποίες είναι σχετικές με τα βιβλία, θα υπάρχει  μια έκθεση με φωτογραφίες συγγραφέων από την παιδική τους ηλικία. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει ο «λογοτεχνικός χορός», στον οποίο θα διαβαστούν κείμενα συνοδευόμενα από μουσική  με την οποία θα μπορεί να χορεύει το κοινό, καθώς και το  «λογοτεχνικό δείπνο», στο οποίο μια ομάδα «εκλεκτών» θα μοιραστεί ένα τραπέζι και θα μιλήσει με τον συγγραφέα Manuel Vilas.

Μαριλένα Τσικίνη

Πηγές