2017 © Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας - Hellenic Institute of Cultural Diplomacy - BrandaLab

2017 © Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας - Hellenic Institute of Cultural Diplomacy

Δελτίο τύπου

Δελφοί, 3/3/2018

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, στο 3ο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, Πέτρος Καψάσκης, συμμετείχε στο πάνελ με θέμα την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελληνική Διασπορά(Strengthening ties with Diaspora). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν ο κος George Gigicos, πρώην σύμβουλος πολιτικών εκστρατειών του Ντόναλντ Τράμπ, ο κος Leonidas Raptakis, Γερουσιαστής του Rhode Island, η κα Έφη Κυρτάτα, Διευθύνων Σύμβουλος της Reload Greece στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και ο καθηγητής Στρατηγικής, κος Αθανάσιος Πλατιάς. Το πάνελ ανέλαβε να συντονίσει η γενική γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λίτσα Παναγιωτοπούλου.

Αφού έγινε μια σύντομη παρουσίαση των συμμετεχόντων σχετικά με τις δραστηριότητες τους αλλά και με τις βασικές τους θέσεις πάνω στο θέμα της Διασποράς, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην οικονομική και γεωπολιτική διάσταση της Ελληνικής Διασποράς όπου κι έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ενώ πολύ σύντομα ακολούθησε διάλογος με το κοινό για το συγκεκριμένο θέμα. Κατόπιν, την σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος του ΕΙΠΔ και αναφέρθηκε στα πνευματικά ζητήματα που διαχωρίζουν την Ελλάδα από την διασπορά της, την κατά καιρούς εργαλειοποίησή της από το εθνικό κέντρο ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διαφορά που έχουν μεταξύ τους οι Έλληνες της Διασποράς ανάλογα με την χώρα στην οποία διαβιούν, τους διαφορετικούς κρατικούς θεσμούς στους οποίους υπάγονται οι οποίοι με την σειρά τους αποτελούν γεννήματα πολιτιστικής ήτοι θρησκευτικής και κοινωνικής σύνθεσης. Ως εκ τούτου ο κύριος Καψάσκης πρότεινε την μη ομοιομορφη, οριζόντια και ενιαία αντιμετώπιση της Ελληνικής Διασποράς από το Εθνικό κέντρο και το άνοιγμα της νοοτροπίας, την δεκτικότητα προς καινοτόμες ιδέες και στοιχεία που δύνανται να εμπλουτίσουν την ελληνική ταυτότητα.

Η συζήτηση, η οποία διήρκεσε 2 ώρες, ανέδειξε τον προβληματισμό για τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της Διασποράς με την Ελλάδα ενώ μέσα από την παρέμβαση του κ. Καψάσκη υπογραμμίστηκε και η πολιτιστική διάσταση(εκπαίδευση, υποστελέχωση εκπαιδευτικών, έλλειψη δομών) που αποτελεί ίσως την βασικότερη παράμετρο για την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων με την Διασπορά.