Από την ίδρυση της Λυών μέχρι και σήμερα, το «φως» κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην πόλη με αποτέλεσμα το «Φεστιβάλ των Φώτων» να αποτελεί πια έναν πραγματικό θεσμό της πόλεως.
Αυτή η παράδοση ξεκίνησε το 1643, όταν οι κάτοικοι της πόλης ζήτησαν από τη Παναγία να τους προστατεύσει από μια επικίνδυνη πανδημία πανώλης, υποσχόμενοι την κατασκευή ενός αγάλματος στην κορυφή του λόφου Fourvière. 200 χρόνια αργότερα, για να ευχαριστήσουν την Παναγία, οι κάτοικοι της Λυών φωτίζουν τα παράθυρά τους με χιλιάδες κεριά.

Το «Φεστιβάλ των Φώτων» (Fête des Lumières) είναι μια διεθνής εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Δεκεμβρίου. Για να τιμήσουν αυτό το γεγονός, για τέσσερις μαγικές βραδιές λίγο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, η πόλη φωταγωγείται, οι κάτοικοι ανάβουν πολύχρωμα κεριά στα περβάζια των σπιτιών τους και οι εορταστικές εκδηλώσεις καθιστούν την Λυών πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Οι δρόμοι, οι πλατείες και οι προσόψεις των μνημείων φιλοξενούν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις από εικαστικούς καλλιτέχνες καθώς και μαγευτικές παραστάσεις πολυμέσων, οι οποίες μετατρέπουν τα κτίρια σε έργα τέχνης, αναδεικνύοντας την απίστευτη αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λυών.

Το φως, που συμβολίζει την ανανεωμένη ταυτότητα της πόλης, μεταφέρει τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι γεμάτο μαγεία και όνειρα, προβάλλοντας έτσι τη ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά της Λυών.

Φέτος, το Φεστιβάλ των Φώτων θα διεξαχθεί από τις 6 μέχρι και τις 9 Δεκεμβίου. Χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα και την τοποθεσία παρατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.fetedeslumieres.lyon.fr/en

 

Γέρου Ελένη

 

Πηγές

https://www.france.fr/fr/maintenant-en-france/fete-des-lumieres-lyon

http://www.fetedeslumieres.lyon.fr/en/page/story-behind-festival