Η έμφυλη βία στη Τουρκία είναι ένα μείζον ζήτημα που έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η καθηγήτρια Τουρκικής ιστορίας Έφη Κάννερ αποκρυσταλλώνει τους μύθους που επικρατούν στην ελληνική κοινή γνώμη και γενικότερα στη Δύση για τις δήθεν υποταγμένες τουρκάλες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της ‘’Στη Δύση παρουσιάζεται μια μονολιθική εικόνα για τις γυναίκες της Τουρκίας. Ότι είναι όλες καλυμμένες με τη μαντίλα και δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Αυτό δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. Το τουρκικό γυναικείο κίνημα έχει μακρά ιστορία και μεγάλους αγώνες.

Στον τόμο λοιπόν ΤΟΥΡΚΙΑ-ΒΙΑ,ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ η πανεπιστημιακός σε συνεργασία με 13 φοιτητές της ,στα πλαίσια του μαθήματος Ζητήματα κοινωνικού φύλου στη σύχρονη Τουρκία αναλύουν θέματα επικαιρότητας από το 2007 ως το 2016 και το συσχετισμό αυτών με τη σταδιακή διολίσθηση στο αυταρχισμό που είχε βεβαίως και κοινωνικό αντίκτυπο. Χρονιά ορόσημο θεωρείται το 2007 με την αποκάλυψη της συνωμοσίας Εργκένεκον όπου άρχισαν πρωτοφανείς δράσεις αυταρχισμού οι οποίες κλιμακώθηκαν με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.Συλλήψεις, απολύσεις και κλείσιμο ενημερωτικώνμ με προεδρικό διάταγμα έγιναν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ενώ παράλληλα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο(2007-2016) αυξάνεται η καταγραφή δολοφονιών του γυναικείου φύλου μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Ξεκάθαρο δείγμα ότι μετά απο μια πολιτική κρίση ακολουθεί με τη σειρά της μια έξαρση της βίας στην κοινωνία.

Ενδιαφέρον επίσης σημείο που αποτυπώνεται στη συγκεκριμένη έρευνα είναι η ιστορία του γυναικείου κινήματος το οποίο κόντρα στην αντίληψη των ανθρώπων της Δύσης ,θεωρείται από τα πιο μαζικά στη Τουρκία μαζί με το κουρδικό κίνημα έχοντας πρωταγωνιστήσει σε μεγάλους αγώνες.

Τέλος παρακολουθείται η παρουσία έμφυλης βίας σε τηλεοπτικά προγράμματα και η αντίστοιχη θέση της κοινής γνώμης πάνω σε αυτό. Ενώ επίσης ανιχνεύονται οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο τουρκικό κίνημα κατά της έμφυλης βίας και στον πολιτικό κόσμο.

Νανούρης Νίκος

ΠΗΓΕΣ:ΤΟΥΡΚΙΑ –ΒΙΑ,ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ. Εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here