Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης φιλοξενεί  την έκθεση  Αρμενία! Καρπός μιας τετραετούς προσπάθειας σχεδιασμού, πολυάριθμων ταξιδιών και σχολαστικής προετοιμασίας της Έλεν Έβανς, η οποία έγραψε τη διδακτορική της διατριβή για τα μεσαιωνικά χειρόγραφα του Αρμενικού Βασιλείου της Κιλικίας και έκτοτε αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο και τις προσπάθειές της για να παρουσιάσει την αρμενική τέχνη στους εκθεσιακούς χώρους του Μητροπολιτικού Μουσείου. Η έκθεση, άνοιξε τις πόρτες τις στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στην επέτειο της ανεξαρτησίας της 3ης Δημοκρατίας της Αρμενίας και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2019 ώστε να συμπεριλάβει και τα αρμενικά Χριστούγεννα, διαθέτει στους επισκέπτες ένα λεπτομερή κατάλογο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με συναυλίες και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.

Η μοναδική έκθεση ,που πραγματοποιείται με τη συνεισφορά και τη συνεργασία της Γενικής Αρμενικής Ένωσης Αγαθοεργίας μεταφέρει στο κοινό μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς και εκκλησιαστικά κειμήλια του αρμενικού έθνους, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στις Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων έργων που ουδέποτε ταξίδεψαν εκτός Αρμενίας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δούν και να θαυμάσουν χειρόγραφα που αντιπροσώπευαν τη μεσαιωνική Αρμενία στην έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου το 1997, Η δόξα του Βυζαντίου: Τέχνη και Πολιτισμός της Μεταβυζαντινής εποχής (843-1261), το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στα Αρμενικά το 1512. Στην έκθεση συμμετέχουν,¨το  Μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου (Βενετία), το Μουσείο Καλούστ Γκιουλμπενκιάν (Λισαβόνα), το Αρμενικό Μουσείο της Αμερικής, το Μουσείο Άλεξ και Μαρί Μανουκιάν και η Ανατολική Επισκοπή της Αρμενικής Εκκλησίας της Β. Αμερικής.

«Έχοντας μελετήσει τη βυζαντινή τέχνη, πιστεύω ότι η Αρμενία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η Αρμενία βρίσκεται στο σημείο από όπου ξεκίνησε ο Δρόμος του Μεταξιού αν ερχόσασταν από τη Δύση ή τελείωνε εκεί αν ερχόσασταν από την Ανατολή. Θεωρώ ότι αυτός ο πολιτισμός πρέπει να μελετηθεί περισσότερο σε βάθος, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί ευρύτερα». δήλωσε η Έβανς. «Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε μιαν έκθεση για την οποία όλοι οι Αρμένιοι θα είναι υπερήφανοι, καθώς και εκθέματα που θα εισάγουν τη μακρά ιστορία της αρμενικής τέχνης σε μη αρμενικά ακροατήρια», σημείωσε ο Μαν. «Αυτό θα είναι το κλειδί της επιτυχίας»

Σοφία Σαρίδη Αρχισυντάκτρια

πηγές:

https://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2018/armenia

https://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2018/armenia

http://www.golosarmenii.am/article/71033/shedevry-armenii-v-metropoliten-muzee