Τον περασμένο Σεπτέμβρη και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η επίσημη τελετή αδελφοποίησης της Επαρχίας Σιτσουάν, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κίνας και αποτελεί την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με την Περιφέρεια Αττικής.

Το Μνημόνιο Φιλίας και Συνεργασίας που υπογράφτηκε από τον Κυβερνήτη της Σιτσουάν, Yin Li και τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, εγκαινίασε με μεγάλη επιτυχία την εγκαθίδρυση φιλικών και συνεργατικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στην τελετή παρέστησαν, εκτός από τον Yin Li και τον Γιώργο Πατούλη, η Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κα. Τσανγκ Τσιγιουέ, καθώς και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Πεκίνο κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος.

Οι δύο χώρες έθεσαν τα θεμέλια για μια ισχυρή συνεργασία σε βασικούς τομείς, όπως είναι η υγεία, ο τουρισμός, πολιτισμός, αλλά και η αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid – 19. Όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, με το μνημόνιο αυτό θα επιτευχθεί η φιλία, η αλληλεγγύη και η συνεννόηση μεταξύ των δύο περιφερειών και θα δοθεί η ευκαιρία ανταλλαγής σημαντικών αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον τουρισμό, το εμπόριο, την επιστήμη, τις γλώσσες, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Επίσης, ο Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βάση και στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τα ιατρικά εφόδια που άφησαν οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, της Ελλάδος και της Κίνας. Για αυτό το λόγο, αναφέρθηκε πως έχει αποφασισθεί η πραγματοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών για την διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η δημιουργία του Ελληνο -κινεζικού Κέντρου Παραδοσιακής Ιατρικής με βασικό στόχο την ανταλλαγή ιατρικής τεχνογνωσίας.

Από την άλλη, ο κυβερνήτης της Σιτσουάν Yin Li, ανέφερε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για την βελτίωση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών θα καταπολεμήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία στον τομέα της πρόληψης και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, αλλά και της θεραπείας των ασθενών.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί βασικό προσόν και για τις δύο χώρες, καθώς θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας και των δύο χωρών, αλλά και στην προώθηση του πολιτισμού. Επιπλέον, με το μνημόνιο αυτό, η Ελλάδα και Κίνα μπορούν να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους και σε άλλους τομείς, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο της στρατηγικής μας σχέσης.

Βικτωρία Σκουρτανιώτη

Πηγή: 

http://gr.china-embassy.org/gr/sghd/t1822103.htm

https://www.airetos.gr/synergasia-tis-perifereias-attikis-me-ti-megalyteri-perifereia-tis-kinas-sitsoyan.aspx?fbclid=IwAR2Nlf9Aw0OlFnPNk9iRFxRmpe0CJUIvFWmUtp-1TNZzg8_cAfdN3abKN2c

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here