Έλληνες ζωγράφοι και Ιταλοί ποιητές συμμετέχουν σε έναν μοναδικό εικαστικό και λογοτεχνικό διάλογο  μέσα από την έκθεση που διοργανώνει το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στην Αθήνα «Τα ποιητικά των χρωμάτων», από τις 4 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου. Η  σύλληψη της ιδέας και η μετάφραση των ποιημάτων έγινε από τον ιατρό-συγγραφέα Κωνσταντίνο Μούσσα, η φιλολογική επιμέλεια και παρουσίαση από τον Γεράσιμο Ζώρα, Πρόεδρο του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και η εικαστική επιμέλεια από τη  διδάκτορα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ιστορικό Τέχνης, Μαράη Γεωργούση.

Η Μορφωτική Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας και Διευθύντρια του Ινστιτούτου, Άννα Μοντάβιο υπογραμμίζει ότι η διαφορά με άλλες παρόμοιες εικαστικές εκδηλώσεις όπου συνυπάρχουν η ζωγραφική και η ποίηση εντοπίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται αφενός για τη συνομιλία των δυο τεχνών και αφετέρου για τη συνάντηση των δυο λαών: 25 Έλληνες εικαστικοί οι οποίοι επιλέγουν ένα μεταφρασμένο ποίημα ισάριθμων Ιταλών λογοτεχνών. Η κλίμακα των συμμετεχόντων σε αριθμό και καλλιτεχνική αξία μάλιστα είναι τέτοια που ανάγει το εικαστικό αυτό δρώμενο σε γεγονός ιδιαίτερης σημασίας. Έργα των ζωγράφων περιλαμβάνονται στην Εθνική Πινακοθήκη και σε μουσεία σε όλο των κόσμο, ενώ μεταξύ των ποιητών συγκαταλέγονται και δύο κάτοχοι  του βραβείου Νόμπελ, καθώς και αρκετοί  από τους πιο μεταφρασμένους Ιταλούς λογοτέχνες στην σύγχρονη Ιταλική αλλά και παγκόσμια λογοτεχνία.

Η πανδηµία έχει προκαλέσει αναγκαστικά παύση στην πολιτιστική δράση σε παγκόσµιο επίπεδο, αλλά την ίδια στιγµή η ιδέα ότι ο πολιτισµός δεν µπορεί να σταµατήσει και ότι είναι ζωτικής σηµασίας για την επιβίωση του πνεύµατος και για την ψυχική υγεία σε δύσκολους καιρούς έχει εξαπλωθεί. Η Ιταλία σχεδιάζει να επανεκκινήσειτην πολιτιστική της δραστηριότητα µέσω εκδηλώσεων µόλις το επιτρέψουν πλήρως οι υγειονοµικές συνθήκες, απευθύνοντας έκκληση στους µεγάλους καλλιτέχνες της χώρας να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το πνεύµα. Ως εκ τούτου, προγραµµατίζονται περιοδείες σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη µε τον Αντρέα Μποτσέλι, τον Λουντοβίκο Εϊνάουντι και τον Νικόλα Πιοβάνι και παραγωγές µεγάλων πολιτιστικών ιδρυµάτων, όπως τουTeatrodellaScala στο Μιλάνο, τηςCinecittà, της Εθνικής Ορχήστρας της Σάντα Σεσίλια, του Φεστιβάλ Ραβένα, του TeatroSanCarlo στη Νάπολη κ.λπ. Τέλος, για τη διαδοση του Ιταλικού πολιτισμού στον κόσμο και την Ελλάδα δημιουργήθηκαν τα hashtags: #weareitaly και #laculturanonsiferma.

 

ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

https://www.youtube.com/watch?v=PcbIsaaJn8s&t=29s

 

ΠΗΓΗ

https://iicatene.esteri.it/iic_atene/it/gli_eventi/calendario/2020/04/intervista.html

 

Festival des migrations, des cultures et de la citoyenneté

Το 36ο Festival des Migrations, des Cultures et de la Citoyenneté, που διοργανώνει κάθε  χρόνο η Comité de Liaison des Associations d’Etrangers (C.L.A.E.), διεξήχθη στις 1-3  Μαρτίου του 2019 στο Λουξεμβούργο. Αυτό το φεστιβάλ συνιστά μια γιορτή των πολιτών και των πολιτισμών χωρίς αποκλεισμούς όπου μέσω 400 περίπτερων οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό όλων των εθνοτήτων που ζουν στο Λουξεμβούργο και συμμετέχουν σε δραστηριότητες σχετικές με τη μουσική, το χορό, το φαγητό και το βιβλίο.

Στο φεστιβάλ C.L.A.E. του 2019, η Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου συμμετείχε με δύο περίπτερα: στο πρώτο, στο πλαίσιο του Salondulivreet des cultures, πωλούντο λογοτεχνικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων στην Ελληνική γλώσσα και μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες, λεξικά και άλλα χρηστικά βιβλία, καθώς και βιβλία για παιδιά ενώ, στο δεύτερο περίπτερο, πωλούντο Ελληνικά φαγητά. Την Κυριακή 3 Μαρτίου του 2019, στις 5 μ.μ., έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Ιωαννίδου «Κεκλεισμένων των στιγμών» και σε αυτήν παρίστατο η ίδια η συγγραφέας. Η Μαρία Σπυρογιάννη και η Βασιλική Κνίτουεπίσης μίλησαν για το βιβλίο, ενώ η Μελίνα Χρυσάφη και ο Νίκος Λιβαθηνός διάβασαν αποσπάσματά του.

Έλενα Χριστοδούλου 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here