Καθώς διανύουμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, την πιο γνωστή γιορτή του κόσμου, πολλοί από εμάς έχουν προγραμματίσει ήδη ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Άλλοι πάλι, ονειρεύονται απλά να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και να αποδράσουν σε κάποια κρύα και χιονισμένη χώρα. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες φρενάρουν τις επιθυμίες τους. Όχι ,όμως, παντού. Για παράδειγμα, στην πόλη Τανγκούμπ ,στο νησί Μιντανάο στις Φιλιππίνες, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» σε διάφορες χώρες του κόσμου, χωρίς, όμως, να κάνουν βήμα έξω από την πόλη τους. Την δυνατότητα αυτήν τους την προσφέρει το «Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Συμβόλων» της πόλης Τανγκούμπ.

Όταν το 1992 ο δήμαρχος της πόλης ,Φίλιπ Τ. Ταν, και η σύζυγος του, Τζένιφερ  Ταν , εγκαινίασαν το συγκεκριμένο φεστιβάλ ως ένα τοπικό γεγονός, δεν περίμεναν ότι 20 χρόνια μετά θα είχε εξελιχθεί σε ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που θα αναβάθμιζε την πόλη τους σε έναν δημοφιλή προορισμό χριστουγεννιάτικων διακοπών. Από το 2012 μέχρι και σήμερα, το φεστιβάλ βασίζεται στο θέμα «Ανακάλυψε τον κόσμο» . Η πόλη δεν αρκείται, δηλαδή, σε έναν τυπικό χριστουγεννιάτικο στολισμό, αλλά  για ολόκληρο τον Δεκέμβρη την κοσμούν εντυπωσιακά εκθέματα, πιστές φωτισμένες αντιγραφές γνωστών κτιρίων από όλον τον κόσμο. Για παράδειγμα, ο επισκέπτης του φεστιβάλ βρίσκεται την μία στιγμή στην «Παναγία των Παρισίων» , ενώ την επόμενη στιγμή  θαυμάζει τον «Πύργο της Πίζας», το «Μνημείο των Αεροπορικών Δυνάμεων της Νοτίου Αφρικής», το «Κολοσσαίο» και πολλά ακόμα αξιοθέατα.  Μόλις με 20 πέσος,  ο επισκέπτης μπορεί να μεταφερθεί από την Γερμανία στο Μπαχρέϊν, από την Αυστραλία στην Ιταλία, από την Γαλλία στην Ταϊβάν κ.ο.κ.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να φέρει τους επισκέπτες σε επαφή με τον πολιτισμό άλλων χωρών ,χαρίζοντας έτσι ,τόσο στους ντόπιους, όσο και στους ξένους επισκέπτες , αξέχαστες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις.

Από την Νικολέττα Καστρινάκη