Σας προσκαλούμε την Πέμπτη 16/1/2020 και ώρα 17:00 στην εκδήλωση που διοργανώνει η ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη» από κοινού με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, με θέμα «Τέχνη και Πολιτιστική Διπλωματία: Η περίπτωση των γλυπτών του Παρθενώνα», στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής στο κτήριο του Παλαιού Χημείου του ΕΚΠΑ (Μαυρομιχάλη 17-19 και Σόλωνος 104, 1ος όροφος).

Στην παρουσίαση θα γίνει μια αναδρομή γύρω από το γενικότερο ζήτημα της ύπαρξης ελληνικών αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, ενώ θα υπάρξει και μία σύντομη ανάλυση πάνω στο καθεστώς που ισχύει για την τύχη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες. Ειδικότερα, σε σχέση με το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τους Βρετανούς, θα εξεταστεί το ζήτημα από ιστορική αλλά και νομική σκοπιά. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στις διπλωματικές εκστρατείες της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών, στην προσπάθειά της για ικανοποίηση αυτού του αιτήματος μέσω της συμμετοχής της σε διεθνή όργανα, όπως η UNESCO, αλλά και στο ρόλο που διαδραμάτισε η Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού. Ακόμη, θα μας απασχολήσει η έννοια της ακεραιότητας των γλυπτών του Παρθενώνα και πώς αυτή δύναται να διαφυλαχθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών ως προς τα μουσεία. Τέλος, θα γίνει αναφορά στο κατά πόσο τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να επιστραφούν τα μνημεία αυτά και ποια ηθικοπολιτικά επιχειρήματα προβάλλει η κάθε θέση.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, η Επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών, κ. Ελένη Μπάνου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Βασίλης Βουτσάκης, και οι φοιτητές Νομικής και ασκούμενοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, κ. Φωτεινή-Ηλέκτρα Χριστακοπούλου και κ. Τηλέμαχος Ταμπακάς. Την εκδήλωση επιμελήθηκε η κ. Βασιλική Στρακαντούνα, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Νομικής Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του «Δίκαιο και Τέχνη».

Τις επόμενες μέρες, θα γίνει ξενάγηση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Περισσότερες πληροφορίες στην εκδήλωση.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Σας περιμένουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here