Με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος – Κίνας το 2021 οι δύο χώρες στην προσπάθειά τους να εμβαθύνουν τις παραδοσιακές σχέσεις τους πρόκειται να αποκαλύψουν τα αγάλματα του Σωκράτη και του Κομφούκιου στην εναρκτήρια εκδήλωση που θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς τον Μάιο του 2021. Το γλυπτό με τίτλο «Σωκράτης και Κομφούκιος : Μια συνάντηση» αποτελεί ένα εκπάγλου καλλονής έργο, με πληθώρα συμβολισμών από τον Wu Weishan, το οποίο είναι δωρεά του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας (NAMOC). Η επιλογή των εν λόγω φυσιογνωμιών αποτελεί πολύ εύστοχη επιλογή για την εναρκτήρια εκδήλωση για το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας και Κίνας, καθώς πρόκειται για δύο από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της αρχαιότητας, ενώ ταυτόχρονα οι φιλοσοφικές απόψεις και αντιλήψεις τους είναι σχεδόν παράλληλες και συγκρίσιμες.

Αφενός ο Σωκράτης για τον Ελληνικό πολιτισμό και αφετέρου ο Κομφούκιος για τον Κινεζικό πολιτισμό αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου πνεύματος. Παρότι έζησαν σε δύο χώρες τόσο διαφορετικές γεωγραφικά, όσο και κοινωνικο–πολιτικά, γίνεται έκδηλο, πως οι αντιλήψεις και οι θεωρήσεις τους συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό. Οι δύο φιλόσοφοι έχουν ως βασικό στόχο τον άνθρωπο και τον τρόπο κατά τον οποίο αυτός θα οδηγηθεί στην ευτυχία, την ηθική αντιμετώπιση της καθημερινότητας και την ψυχική υγεία, ερωτήματα που ταλανίζουν επί μακρόν την ανθρωπότητα και αποτελούν επίκαιρα ζητήματα στην ιστορία του πολιτισμού. Οι δύο μεγάλοι δάσκαλοι της φιλοσοφίας επιχείρησαν να ασχοληθούν με το θέμα της ευτυχίας του ανθρώπου και σημάδεψαν με τα λεγόμενα τους τις επόμενες γενιές φιλοσόφων, χαράσσοντας μια κοινή – κατά πολλούς – ευρωασιατική αντίληψη για το ζήτημα.

Επιπροσθέτως, τα ηθικά ζητήματα κέντρισαν το ενδιαφέρον και των δύο φιλοσόφων. Συγκεκριμένα, ο Κομφούκιος αποσκοπούσε στο να καταστήσει τον άνθρωπο «πραγματικό» άνθρωπο και κατ’ αυτόν τον τρόπο να τον οδηγήσει στην ευδαιμονία της ψυχής. Ο Σωκράτης επίσης στην Απολογία του αναφέρει ότι βασικός του στόχος ήταν να βοηθήσει τους συνανθρώπους του να επιμελούνται την ψυχή τους και να γνωρίζουν τους εαυτούς τους. Με λίγα λόγια και για τους δύο φιλοσόφους η αυτοπραγμάτωση αποτελούσε το ύστατο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης, πάντοτε όμως στα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, οι δύο φιλόσοφοι χαρακτηρίστηκαν ως ρεαλιστές και όχι ως ιδεαλιστές ή ουτοπικοί φιλόσοφοι.

Όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα περί ηθικής, αυτογνωσίας, πίστης και ευδαιμονίας σημάδεψαν εις βάθος την ανθρωπότητα -έστω και ασυνείδητα- και παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ, καθώς στην πραγματικότητα ο άνθρωπος κάθε άλλο παρά έχει επιτύχει να φτάσει στην αυτοπραγμάτωση. Καταληκτικά λοιπόν, η Ελλάδα και η Κίνα λαμβάνοντας υπόψιν τους συνδετικούς κρίκους των δύο φιλοσόφων επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο διόδους για την έναρξη του υγειούς διαλόγου, της εποικοδομητικής ανταλλαγής ιδεών και της διαιώνισης του πολιτισμού μέσα από μία πολιτιστική προσέγγιση.

Βικτωρία Σκουρτανίωτη

Πηγές:

  • Erin Ryan, Xin Shuai, Yuan Ye, You Ye, You Ran, Li Haomei, When Socrates meets Confucius: Teaching Creative and Critical Thinking across Cultures through Multilevel Socratic method, Nebraska Law Review, 2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here