Το παρόν άρθρο αποτελεί το δεύτερο μέρος από το αφιέρωμα: Στα Χρώματα της Ελευθερίας: Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος 

Μία από τις χώρες, που ανταποκρίθηκαν στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ήταν και η Γαλλία, η οποία τίμησε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο την επέτειο μέσα από δημιουργικές πράξεις, που υποδεικνύουν την υψίστη σημασία της Επανάστασης στο εξωτερικό, καθώς και τις στενές σχέσεις, που διέπουν τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φωτίστηκε στα γαλανόλευκα προς τιμήν της Επανάστασης. Παράλληλα, ο οίκος Hermes τίμησε την επέτειο του 1821 με τη δημιουργία ενός συλλεκτικού μαντηλιού με την αναγραφή της λέξης “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, μιας λέξης έμβλημα της Ελληνικής Επανάστασης. Μέσα από αυτή την ενέργεια, ο οίκος μεταφέρει τη βαρυσήμαντη αυτή λέξη σε όλο τον κόσμο από το ηλεκτρονικό του πωλητήριο και από ένα παγκόσμιο δίκτυο που αριθμεί 250 καταστήματα. Μιλώντας για το μαντήλι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Pierre-Alexis Dumas δήλωσε, πως “Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι το πεπρωμένο μας συνδέεται με το πεπρωμένο της Ελλάδας”, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του οίκου να αφηγηθεί μέσα από ένα μαντήλι την Αναγέννηση του νέου Ελληνισμού.

Στη δήλωση του ο Dumas συμπλήρωσε, “Βλέπω το μαντήλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι”. Το μαντήλι, το οποίο είναι δημιουργία του Έλληνα καλλιτέχνη Ηλία Καφούρου, τοποθετεί τη λέξη ελευθερία πάνω σε έναν χάρτη, που παραπέμπει σε τρεις κύριες περιοχές της χώρας, την Ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Το γράμμα Θήτα δεσπόζει στο κέντρο πάνω από μία λίμνη και μεταμορφώνεται σε ένα γαλάζιο μάτι, το οποίο σύμφωνα με την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη. Ως εκ τούτου, η λέξη ελευθερία αναδεικνύει το αισιόδοξο μέλλον της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, το μαντήλι λειτουργεί και ως ένας αναστοχασμός γύρω από την έννοια της ελευθέριας, την οποία συχνά λαμβάνουμε ως δεδομένη.

Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί μεγάλο μέρος της Eλληνικής διασποράς, τίμησε επίσης την επέτειο της Επανάστασης. Στο Μόναχο, φωταγωγήθηκαν τιμητικά τα Προπύλαια, που χτίστηκαν από τον Λουδοβίκο Α’ ως μνημείο για την Ελληνική Επανάσταση και ως σύμβολο φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας. Το μνημείο φέρει αναφορές στην Ελλάδα μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του (Δωρικός και Ιωνικός ρυθμός), ενώ φέρει και διακοσμητικές σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση. Στο εσωτερικό αναγράφονται ονόματα Φιλελλήνων και Ελλήνων αγωνιστών της Επανάστασης. Ακόμη, φωτίστηκε ο Ολυμπιακός Πύργος, ο οποίος κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

Στο Αμβούργο, το Μουσείο Πολιτισμού και Τέχνης του Κόσμου, ένα από τα μεγαλύτερα εθνολογικά μουσεία της Ευρώπης, φωτίστηκε στα γαλανόλευκα, ενώ στο Ντίσελντορφ φωτίστηκε ο Πύργος του Ρήνου, ενός εκ των πιο εμβληματικών κτιρίων της γερμανικής πόλης. Ακολούθως, στην Αυστρία φωταγωγήθηκε το κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη, ενώ στη Βέρνη της Ελβετίας φωτίστηκε επίσης η πρεσβευτική κατοικία.

Παράλληλα, στην Πράγα της Τσεχίας η επέτειος τιμήθηκε με τη φωταγώγηση του εμβληματικού Πύργου Petrin, ο οποίος είναι ορατός από κάθε σημείο της πρωτεύουσας. Η Δανία συμμετείχε και εκείνη με τη σειρά της στις εκδηλώσεις φωτίζοντας τιμητικά την κεντρική πρόσοψη του κτιρίου της Συνομοσπονδίας Δανικών Βιομηχανιών.

Στο Βέλγιο, το λαογραφικό σύμβολο των Βρυξελλών Manneken – Pis ντύθηκε τσολιάς λίγα μόλις τετράγωνα από το δημαρχείο των Βρυξελλών (Hotel de Ville) –  το οποίο επίσης φωτίστηκε στα γαλανόλευκα –  και την πλατεία Grand Place. Ο Manneken Pis είναι ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα ύψους 60 εκατοστών, που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από τον Φλαμανδό καλλιτέχνη Jerome Duquesnoy. Το άγαλμα απεικονίζει ένα μικρό αγόρι να ουρεί σε σιντριβάνι και είναι ευρέως γνωστό ως ένα σημαντικό αντιτρομοκρατικό σύμβολο.

Στη μεσογειακή Ευρώπη, η Ισπανία τίμησε την επέτειο της Επανάστασης μέσω της φωταγώγησης του ιστορικού κτιρίου της έδρας του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μαδρίτη, ενώ η Πορτογαλία φωταγώγησε το κεντρικό μνημείο της εμβληματικής Πλατείας Εμπορίου (Praca de Commercio) στη Λισαβόνα. Η Ιταλία τίμησε επίσης τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με το Δημαρχείο της Ρώμης, Καπιτώλιο να φωτίζεται στα γαλανόλευκα με τη φράση ‘Grecia, 200 anni di liberta’ (Ελλάδα, 200 χρόνια ελευθερίας). Η Ρουμανία φώτισε με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Alexandru Ioan Cuza, όπου λειτουργεί και τμήμα Νεοελληνικών σπουδών, ενώ φωτίστηκε και η Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Η Βουλγαρία συμμετείχε και αυτή στους εορτασμούς φωτίζοντας το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού της Βουλγαρίας στη Σόφια. Η Ουγγαρία τίμησε την Επανάσταση φωτίζοντας το Εθνικό Μουσείο της Βουδαπέστης και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ακολούθησε, φωτίζοντας το Προεδρικό Μέγαρο στην Μπάντα Λούκα. Τέλος, από τους εορτασμούς δεν έλειψε και η Ρωσία, όπου φωτίστηκε η εμβληματική γέφυρα των Χειμερινών Ανακτόρων στην Αγία Πετρούπολη.

Στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση δεν έλειψε και η Λατινική Αμερική. Η Βραζιλία τίμησε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο την Επανάσταση, φωτίζοντας το θρυλικό άγαλμα του Ιησού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σύμβολο της χώρας και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στον πλανήτη, υπογραμμίζοντας έτσι την σημασία της Επανάστασης στη χώρα. Παράλληλα, το κτίριο της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Σαν Πάουλο (FIESP) στην κεντρική λεωφόρο του Σαν Πάουλο φωτίστηκε τιμητικά στα γαλανόλευκα, καθώς επίσης φωτίστηκε στα χρώματα της ελληνικής σημαίας η Πινακοθήκη του Σάο Πάολο, το σημαντικότερο μουσείο της πόλης. Στην Αργεντινή, το πλανητάριο του Μπουένος Άιρες φωτίστηκε μαζί με μια πληθώρα μνημείων και έργων τέχνης. Η Βολιβία συμμετείχε με τη σειρά της στους εορτασμούς μέσω της φωταγώγησης κτιρίων, μουσείων και εμβληματικών γεφυρών της πόλης La Paz, ενώ στην Ουρουγουάη φωτίστηκε η Εθνική Βιβλιοθήκη στο Μοντεβιδέο.

Επιπροσθέτως, η Νότια Αφρική τίμησε και εκείνη την ιστορική επέτειο. Στο Γιοχάνεσμπουργκ γιγάντια ελληνική σημαία επιφάνειας 1.600 τ.μ. αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοτίου Αφρικής. Η χειροποίητη σημαία ράφτηκε σε χώρο 100 χιλιομέτρων εκτός πόλεως από δεκάδες ομογενείς και παιδιά για περισσότερο από δύο μήνες. Την αποκάλυψη της σημαίας συνόδευσε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόρια, Δαμασκηνού στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης στο Γιοχάνεσμπουργκ. Μετά τη λειτουργία ακολούθησε μικρή παρέλαση και παρουσιάστηκε το «Τραγούδι της Ελευθερίας» του 14χρονου Theo Pandazis με χορογραφία από τους μαθητές της σχολής Σαχέτι, ελληνικό σχολείο που ιδρύθηκε το 1974 από τον Γιώργο Μπίζο, τον Έλληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα.

Η Κύπρος τίμησε την επέτειο μέσω της φωταγώγησης εμβληματικών κτιρίων της Λευκωσίας. Τα χρώματα της ελληνικής σημαίας εξαπλώθηκαν και στην Αίγυπτο, όπου φωτίστηκε στα γαλανόλευκα ο ιστορικός ναός του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια, μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Ομογένειας. Η Αλγερία, η οποία ακολούθησε και αυτή το παράδειγμα της Ελληνικής Επανάστασης και αγωνίστηκε για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των δικών της ανθρώπων, φώτισε στα λευκά την εκκλησία Notre Dame d’Afrique στην παλαιά πόλη του Αλγερίου. Το Ισραήλ τίμησε την επέτειο με τη φωταγώγηση του επιβλητικού Γιάντ Ελιάου Αρένα στο Τελ Αβίβ, έδρα της γνωστής Μακάμπι Τελ Αβίβ καθώς και του επιβλητικού κτιρίου του Δημαρχείου στην Χάιφα. Η Ιερουσαλήμ τίμησε την επέτειο με τη φώτιση της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού, της αρχαιότερης Μονής του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Συγκίνηση προκάλεσε και η κίνηση του Λίβανου να φωταγωγήσει το μουσείο Sursock στην Βηρυτό, το οποίο ήταν ένα από τα κτίρια που επηρεάστηκαν σημαντικά από την έκρηξη στο λιμάνι της πόλης τον Αύγουστο του 2020. Σύμφωνα με την πρέσβειρα στη Βηρυτό Κατερίνα Φουντουλάκη, η κίνηση να φωταγωγηθεί το κτίριο ήταν συμβολική, καθώς το κτίριο ενσαρκώνει τον αγώνα της χώρας να επιβιώσει και να στηρίξει τα ιδανικά της, το ίδιο δηλαδή πνεύμα που χαρακτήρισε και την Ελληνική Επανάσταση και έφερε κοντά τις δύο χώρες. Στους εορτασμούς συμμετείχε και το Κατάρ, όπου προβλήθηκε η Ελληνική σημαία στον περιστρεφόμενο θόλο του Al Hazm Mall στην Ντόχα, υπογραμμίζοντας, ότι τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας δεν γνωρίζουν διαφορές στη θρησκεία, κουλτούρα και εθνικότητα. Τέλος, οι Φιλιππίνες τίμησαν την Επανάσταση, φωτίζοντας το επιβλητικό μνημείο αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα της χώρας, Jose Rizal στη Μανίλα.

Εν κατακλείδι, γίνεται έκδηλο, πως οι παραπάνω διεθνείς τιμές υπογραμμίζουν αφενός την παγκόσμια σημασία της Ελληνικής Επανάστασης και αφετέρου τον ρόλο της ως πρεσβευτής της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον κόσμο, ιδανικά που, όπως αποδεικνύεται, διασχίζουν σύνορα, κουλτούρες και θρησκείες. Οι τιμές συνεχίζουν να δηλώνουν, ότι οι γέφυρες μεταξύ της Ελλάδας και άλλων εθνών εξακολουθούν να είναι δυνατές, αλλά και πως η συνεισφορά της Επανάστασης στο δυτικό κόσμο παραμένει ευδιάκριτη.

Giovanni Prete

Πηγές:

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here