Σχεδόν πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από την υπογραφή της Συνθήκης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, (υπεγράφη στις 14 Νοεμβρίου 1972). Η συνθήκη αποτελεί μια κοινή παραδοχή ότι τα σημαντικά μνημεία μιας χώρας (είτε αφορά τα τεχνητά, είτε τα γεωφυσικά μνημεία) αποτελούν σημαντικό τεκμήριο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, καθώς συνδέουν ανθρώπους, τόπους και πολιτισμούς. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO:


«Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει
εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Η Ελλάδα εισχωρεί στην Συνθήκη της Unesco το 1981 και θέτει σταδιακά υπό την προστασία της 18 μνημεία σε όλη την χώρα. Ανάμεσα τους βρίσκονται η Ακρόπολη των Αθηνών και οι Δελφοί (1987), αλλά και τα Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης (1988). Το τελευταίο μνημείο που εμπεριέχεται στην λίστα – μόλις το 2016 – είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στην Καβάλα.

Φίλιπποι, Καβάλα

Φίλιπποι, Καβάλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία επικυρώνει την προαναφερθείσα συνθήκη το 1975, με την πρώτη εγγραφή να γίνεται το 1980 και να αφορά στο Ιερό της Αφροδίτης στα Κούκλια (Παλιά Πάφος), ενώ στην συνέχεια προστίθενται στον κατάλογο οι Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες στην οροσειρά του Τροόδους (1985) και ο αρχαιολογικός χώρος του Νεολιθικού οικισμού της Χοιροκοιτίας (1998). Τα παραπάνω μνημεία αποτελούν ένδοξες μαρτυρίες της Νεολιθικής περιόδου αλλά και των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χρόνων, συνδέοντας την Κύπρο με τον κυρίως Ελλαδικό χώρο καθώς και με τα υπόλοιπα εδάφη όπου υπήρχε έντονη Βυζαντινή παρουσία.

Η Κύπρος, όπως και η χώρα μας, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης αλλά και του γεωφυσικού της πλούτου αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών. Tα μνημεία αυτά υπερτονίζουν την κοινή ιστορική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου και συνομιλούν τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν, εξαιτίας της πολιτιστικής και θρησκευτικής τους αξίας. Αποτελούν έναν διαχρονικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών.

Βασιλική Φραγκούδη

Πηγές

https://unescohellas2.wordpress.com/

https://en.unesco.org/creativity/policy-monitoring-platform/protection-cultural-heritage

http://whc.unesco.org/cyprus2009/

http://www.mcw.gov.cy/mcw/DA/DA.nsf/DMLunesco_gr/DMLunesco_gr?OpenDocument

Πηγές εικόνων

Εικόνα 1: Χοιροκοιτία, Κύπρος

https://pixabay.com/el/photos/%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%BF%CE%B9%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%AF%CE%B1-1882172/

Εικόνα 2: Φίλλιποι, Καβάλα

https://pixabay.com/el/photos/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CF%80%CF%80%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2-4809046/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here