Μια καινοτόμα και καθόλα πρακτική πρωτοτυπία εισήγαγαν βρετανοί ακαδημαϊκοί στο εκπαιδευτικό σύστημα της  Μ. Βρετανίας στην προσπάθεια τους να εμφυσήσουν στα νέα άτομα το ενδιαφέρον για  την πολιτική καθώς  και την λειτουργία της, αρχής γενομένης φυσικά από την αρχαία Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η δράση αναλήφθηκε από το Πανεπιστήμιο του Exeter με έδρα την Αγγλία και από την εκπαιδευτική οργάνωση ”The Politics Project”.

Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα το οποίο εμπεριέχει σειρά παιχνιδιών και διδαγμάτων με σκοπό την κατανόηση των βασικών  πολιτικών  αρχών και τη δομή της σύγχρονης  πολιτικής χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την αρχαία Ελλάδα και το έργο του Θουκυδίδη.

H Αρχαία Ελλάδα και το έργο του Θουκυδίδη ως βασικά εργαλεία των καινοτόμων εκπαιδευτικών παιχνιδιών”

Η στοχοθεσία των παιχνιδιών είναι η εξής :

Πρώτα οι μαθητές καλούνται να παίξουν το γνωστό παιχνίδι ”πέτρα-μολύβι- ψαλίδι-χαρτί” αλλά στην αρχαιοελληνική του έκδοση. Στόχος του παιχνιδιού αυτού είναι η συνειδητοποίηση πως οι ελληνικές πόλεις- κράτη επιβιώνουν σε ένα άναρχο περιβάλλον το οποίο καθορίζει την μοίρα τους . Την απουσία δηλαδή μιας υπέρτατης ρυθμιστικής αρχής που να καθορίζει τα πράγματα και να προλαμβάνει τυχόν αστοχίες που μπορεί να καταστούν μοιραίες και καταστροφικές για ένα κράτος. Το παιχνίδι αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά στην κατανόηση της σημερινής διεθνούς αναρχίας.

Το δεύτερο στάδιο εκμάθησης περιλαμβάνει τον διάλογο των Αθηναίων και Μηλίων  του Θουκυδίδη. Πρόκειται για μια αντιπαράθεση του δικαίου με την ισχύ. Οι Αθηναίοι επιτέθηκαν στην Μήλο με σκοπό να την αναγκάσουν να ενταχθεί στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Οι Μήλιοι ζήτησαν να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους να μείνουν ουδέτεροι στη σύγκρουση των Αθηναίων με τη Σπάρτη. Τελικά οι Αθηναίοι εκμεταλλευόμενοι την τεράστια στρατιωτική τους υπεροχή καταλαμβάνουν την Μήλο, εκτελούν όλους τους ενήλικους άνδρες, και εξανδραποδίζουν τις γυναίκες και τα παιδιά, εγκαθιστώντας στο νησί Αθηναίους εποίκους. Στόχος του παραπάνω διαλόγου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τι σημαίνει να είσαι αδύναμος παίκτης  στην παγκόσμια πολιτική.

Tα παιχνίδια αλλάζουν όψη… Δημιουργικά Εκπαιδευτικός ο ρόλος τους κατά το Βρετανικό Εκπαιδευτικό Σύστημα”

 Το τρίτο στάδιο μάθησης περιλαμβάνει την κατανόηση της σημασίας των κοινωνικών ομάδων και πως αυτές διαμορφώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς.

Τέλος, οι μαθητές έχοντας αποκομίσει  γνώσεις από το παιχνίδι και την εξιστόρηση των αρχαίων ελληνικών εμπειριών καλούνται να εξετάσουν βρετανούς πολιτικούς ώστε να ανιχνεύσουν τα κίνητρα τους  και τον τρόπο λειτουργίας και πολιτικής συμπεριφοράς τους.

“Όταν το παρελθόν συνενώνεται με το παρόν δημιουργείται μία από τις πιο καινοτόμες και δημιουργικές διαδικασίες”

 Η εν λόγω εκπαιδευτική καινοτομία έχει ήδη ξεκινήσει στην πόλη Crediton στο Devon με μαθητές του QueenElizabeth’sCommunityCollege και τίθεται σαν σκοπός να πραγματοποιηθεί μια εναλλακτική μέθοδος μάθησης σε εθνικό επίπεδο στην Μ. Βρετανία.

Το παραπάνω εγχείρημα είναι μια σαφής πρόταση για περαιτέρω εμβάθυνση και ολοκλήρωση του βασικού πυρήνα των γνώσεων επί της πολιτικής. Καθιστά αδιαμφισβήτητη ανάγκη όχι μόνο να γνωρίζουμε τις εκφάνσεις της πολιτικής αλλά και να είμαστε μέρος αυτών των επιλογών και σχεδιασμών παράγοντας νέους με βαθιά γνώση και συναίσθηση των ευθυνών τους. Επίσης χρειάζονται και σπανίζουν οι καλοί αναλυτές των πολιτικών και διεθνών πραγμάτων οι οποίοι αναζητούν βήμα για την αποκαθήλωση των ζημιογόνων πρακτικών και εξυγίανση της πολιτικής ζωής. Όλος ο κόσμος θαυμάζει την γενέτειρα της Πολιτικής και της Δημοκρατίας και εμπνέεται από αυτή καθώς έχει πληθώρα παραδειγμάτων προς κατανόηση και πληθώρα φιλοσόφων για αποκρυστάλλωση και εξέλιξη των ιδεών. Είναι λοιπόν  είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι δράσεις ενασχόλησης και δη πραγματικής κατανόησης της πολιτικής από μικρή ηλικία προς παραγωγή ενεργών πολιτών και κυρίως σκεπτόμενων ανθρώπων.

ΠΗΓΕΣ

https://eu.greekreporter.com/2019/06/02/british-academics-develop-games-based-on-ancient-greece-to-understand-politics/

Γιάννης Επιτήδειος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here