Έπειτα από 10 χρόνια από τον Μεγάλο Σεισμό στην Ανατολική Ιαπωνία η Ναράχα, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο, θα στείλει σπόρους ελιάς από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Ολυμπία στο διάστημα το 2021.

Από την αρχαιότητα η ελιά αποτελούσε το ιερό δέντρο και σύμβολο ειρήνης, νίκης και τύχης και έχοντας αυτόν τον συμβολισμό ως δεδομένο, θα προσπαθήσει να ακολουθήσει η πόλη της Ιαπωνίας την αναγέννηση και την νίκη της Ναράχα ενάντια στις αντιξοότητες που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός του 2011.

Κάνοντας μια αναδρομή στο γεγονός, η Ναράχα η οποία απέχει 20 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο Ντάι Ίτσι της Φουκουσίμα ήταν και η πρώτη πόλη που με εντολή της Κυβέρνησης εκκενώθηκε με τους κατοίκους να επιστρέφουν στις κατοικίες τους τέσσερα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή.

Η Ναράχα επίσης ανήκει σε μία από τις πόλεις των πληγέντων νομών Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα που έχουν ανακηρυχθεί «Arigato» Host Town, θεσμός που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για την ανάδειξη της ανοικοδόμησης του Τοχόκου και την προώθηση της επικοινωνίας και των ανταλλαγών των τοπικών δήμων με τις χώρες που συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2021 ο πύραυλος της ιαπωνικής διαστημικής αποστολής θα μεταφέρει τους σπόρους ελιάς από την Ελλάδα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα παραμείνουν για περίπου ενάμιση μήνα με την ιαπωνική ερευνητική μονάδα KIBO. Με την επιστροφή τους οι σπόροι της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων θα φυτευθούν στη Ναράχα, όπου θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου η Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Τόκιο.

Μία ακόμα σπουδαία ανταλλαγή και επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών που επισφραγίζει αυτή την μακροχρόνια φιλία και σχέση Ελλάδας – Ιαπωνίας, με τους δύο πολιτισμούς να μην σταματούν να βρίσκονται σε διάλογο και να συνεχίζουν να διαιωνίζουν αυτή την σχέση στο χρόνο και την ιστορία.

Κατερίνα Καρσιώτη

Πηγή

https://www.greecejapan.com/i-iaponia-tha-steilei-sto-diastima-sporoys-elias-apo-tin-ellada/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here