Την Παρασκευή 11/05, πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο ημερίδα με θέμα “Η Πολιτιστική Γεωπολιτική”. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ – HELISS) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ.).

Αρχικά τον λόγο πήρε μεταξύ των εισηγητών της συζήτησης, ο κ. Χάρης Καραμπαρμπούνης (Πρέσβης ε.τ.) και μίλησε για την εθνική, ηγεμονική και παγκόσμια κουλτούρα. Ακολούθως ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος (Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος, Διδάκτωρ ΠΑΠΕΙ) ανέλυσε το ζήτημα του πολιτισμού ως μέσον στρατηγικής επικοινωνίας για την ενίσχυση της

γεωπολιτικής θέσεως των κρατών. Τρίτος εισηγητής ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης (Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων), ο οποίος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές επιπτώσεις της στροφής της Τουρκίας στο πολιτικό Ισλάμ & την αντιπαράθεση με τη Δύση. Τέλος, ο κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου (Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο ΠάντειοΠανεπιστήμιο, Διευθυντής Ι.ΔΙ.Σ) μίλησε στην εισήγησή του για την Πολιτιστική Γεωπολιτική και τις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Κίνας.

Παράλληλα, επιχειρήθηκε η προσέγγιση σε μερικά ακόμα καίρια ζητήματα/ερωτήματα όπως:1. Ο πολυπολιτισμός τι είδους ταυτότητα παρέχει στην κοινωνία και πόσο συνάδει με την κοινωνική συνοχή 2. Πόσο ρεαλιστική είναι η εξεύρεση πολιτικών λύσεων σε μια γεωγραφική περιοχή αγνοώντας την πολιτιστική κληρονομιά των ανθρώπων της περιοχής αυτής. 3. Ποιες από τις διεθνείς συγκρούσεις έχουν πολιτισμικό κίνητρο. 4. Η σημαντική ήπια Ευρωπαϊκή ισχύς βασίζεται κυρίως στην σκληρή ισχύ της οικονομικής της ευρωστίας. 5. Δύναται μία δύναμη να αποτελεί δρώντα παγκοσμίου εμβέλειας χωρίς να διαθέτει σκληρή ισχύ ή κατ’ ελάχιστον έξυπνη ισχύ.