Πολλά ευρωπαϊκά νησιά βασίζονται ακόμα σε μεγάλο βαθμό σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Γι’ αυτό τον λόγο διοργανώθηκε ένα τετραήμερο online συνέδριο ανάμεσα σε 22 νησιά, τα οποία δεσμεύτηκαν να πάρουν αποφάσεις, που θα οδηγήσουν στη βιωσιμότητα. Το Clean Energy for E. U. islands forum έφερε σε επαφή τις τοπικές κοινότητες των νησιών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται η Χάλκη, η Σύμη και η Κάσος, για να συζητήσουν για θέματα καθαρής ενέργειας και εξανθράκωσης.

H προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την Κροατία, η οποία εκμεταλλεύτηκε την θέση της ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και προσπάθησε να επιταχύνει την προσπάθεια εξανθράκωσης των ευρωπαϊκών νησιών. Υπογράφηκε το υπόμνημα του Σπλιτ, σύμφωνα με το οποίο έγιναν δεσμεύσεις για την χρήση καθαρής ενέργειας και την σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο για την διατήρηση του οικοσυστήματος.

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα λόγω της φύσεώς τους επηρεάζουν άμεσα τον πολιτισμό και την δημοκρατία. Για αυτό τον λόγο είναι εξαιρετικής σημασίας η συνεργασία των χωρών μέσω συλλογικών προσπαθειών όπως η συγκεκριμένη, η οποία έχει ως σκοπό την περιβαλλοντική ασφάλεια, την σωστή χρήση των φυσικών πόρων του πλανήτη και την πρόληψη. Είναι απαραίτητη η κατανόηση μεταξύ τους, καθώς ο στόχος είναι κοινός και το αποτέλεσμα προς όφελος όλων.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την Επίτροπο Ευρωπαϊκής Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η οποία δήλωσε στο συνέδριο: «Αυτοί οι στόχοι μετάβασης αποτελούν απόδειξη της σκληρής δουλειάς και των αποδοτικών συνεργασιών ανάμεσα στους κατοίκους των νησιών, τόσο στις κοινότητές τους, όσο και πέρα από τα σύνορα. Ήταν πραγματικά συγκινητικό το να βλέπει κανείς τι είναι δυνατό να επιτευχθεί, όταν οι άνθρωποι της κοινότητας έχουν την δύναμη και την υποστήριξη να γράψουν το δικό τους μέλλον».

Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια της Κροατίας αναφορικά με τη χρήση της καθαρής ενέργειας μέσω της συμμετοχής τριών νησιών της στη συμφωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Το 2017, 14 χώρες είχαν υπογράψει μια πολιτική διακήρυξη που αφορούσε την εξανθράκωση των νησιών της Ευρώπης, ενώ πέρυσι ανακοινώθηκε ένα πειραματικό project με αυτόν τον στόχο στη Σίφνο.

Γιώργος Καλλιγάς

Πηγή

https://www.pvmagazine.com/2020/11/02/europeanislandsmakedecarbonizationpledges/

Πηγή εικόνας

https://pixabay.com/el/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here