Το Πρόγραμμα Πολιτισμικών Μελετών του NACDI (North American Cultural Diplomacy Initiative) υποδέχθηκε τα μέλη της Παγκόσμιας Ορχήστρας του Καναδά KUNÉ, στο Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας (Queen’s University) στις αρχές Νοεμβρίου.

Την έναρξη του προγράμματος με θέμα “Πολιτισμός, Μουσική και Διπλωματία”,  έκανε η  Hannah Burgé Luviano, υποψήφια διδάκτορας του Προγράμματος Πολιτισμικών Μελετών, παρουσιάζοντας την ιστορία της ορχήστρας KUNÉ.

Εν συνεχεία, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Βασιλικού Ωδείου μίλησε για τη δημιουργία της Ορχήστρας καθώς και για την ανάπτυξη της τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για το πώς οι ορχήστρες στοχεύουν να φέρουν κοντά διαφορετικά “μουσικά μυαλά” ώστε να ενώσουν διάφορες μουσικές και πολιτιστικές παραδόσεις.

Τη συζήτηση συνέχισε ο Paco Luviano, ο μπασίστας της Ορχήστρας KUNÉ, εξηγώντας πως 12 μουσικοί από 12 διαφορετικές χώρες και ένας μουσικός διευθυντής από τις Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκαν από κοινού ώστε να δημιουργήσουν μια κοινή μουσική μελωδία.
Στη συνέχεια μίλησε για το πως τα μέλη της μπάντας συναντήθηκαν, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και μελωδίες, μετατρέποντας τες τελικά σε μια κοινή γλώσσα, ικανή να διαλύσει τα πολιτιστικά εμπόδια.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Ορχήστρα KUNÉ στην προβολή της εικόνας του Καναδά στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ο Mehta ανέφερε ότι ” Η Παγκόσμια Ορχήστρα του Καναδά, αντιπροσωπεύει τον πλουραλισμό και την πολιτιστική διαφορετικότητα που εντοπίζεται στην κοινωνία του Καναδά”.
Τέλος, μίλησε για την επερχόμενη περιοδεία της Ορχήστρας KUNÉ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 και το 2020 και το τεράστιο ενδιαφέρον για την ορχήστρα από το εξωτερικό.

Ελένη Γέρου

Πηγές: