Το <<Μουσείο>> είναι μια λέξη όχι και τόσο θελκτική και ευήκοη στο αυτί μας, πόσο μάλλον στους νέους. Η επίσκεψη στο μουσείο είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τις καθιερωμένες σχολικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και με την ατέρμονη επιθυμία να λήξουν, ώστε να επιστρέψει ο καθένας στην πολύ πιο ενδιαφέρουσα, για εκείνη τη στιγμή, καθημερινότητα του.

Βέβαια, η οργάνωση των μουσείων σήμερα όλο και βελτιώνεται. Η τεχνολογία και τα μέσα της έχουν ήδη εισβάλλει και διαφοροποιήσει τον τρόπο έκθεσης και θέασης των εκθεμάτων. Με αυτόν τον τρόπο κάθε είδους έκθεμα γίνεται αμέσως πιο ενδιαφέρον στα μάτια του επισκέπτη και σαφώς πιο προσιτό στον νέο.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην παρουσίαση του περιεχομένου των μουσείων όχι μόνο επανέκτησε το χαμένο ενδιαφέρον του επισκέπτη, αλλά και συμβάλλει σημαντικά στην γρηγορότερη και καλύτερη απόκτηση της γνώσης. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι «παίζοντας μαθαίνει κανείς πιο ευχάριστα και πιο εύκολα». Η τρόπος εισχώρησης της τεχνολογίας ποικίλει.

Μπορεί να λάβει την μορφή παιχνιδιών σε μια οθόνη αφής, την επίδειξη ενός βίντεο σε με ένα προτζέκτορα ή ακόμη την χρήση ενός τάμπλετ με ακουστικές οδηγίες και πληροφορίες για την εκάστοτε έκθεση.

Τι θα έλεγε ,όμως, κανείς για ένα υποβρύχιο μουσείο; Ένα μουσείο, που για να το επισκεφτεί κανείς, έπρεπε να κάνει κατάδυση; Κι όμως ένα τέτοιο μουσείο βρίσκεται στα σκαριά. Πρόκειται για ένα ναυάγιο που έλαβε χώρα τον 5 αιώνα π.Χ. στην ακτή της Περιστέρας, μια ακατοίκητη περιοχή απέναντι από τη νησί της Αλονήσσου.

Μπορεί, βέβαια, τα ξύλινα μέρη του πλοίου να έχουν φθαρεί με το πέρασμα των αιώνων, αλλά το περιεχόμενο του παραμένει αποκαλυπτικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον από αρχαιολογικής απόψεως.

Οι 4.000 αμφορείς που περιείχε το πλοίο ανάμεσα στο 126 τόνων εμπόρευμα, όπως δείχνει ένα μικρό μέρος της ανασκαφής, κατοικούνται πλέον από τη θαλάσσια ζωή, που τους δίνει χρώμα και ζωντάνια στο θέαμα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους αρχαιολόγους, ο λόγος βύθισης του πλοίου δεν είναι ακόμη εμφανής. Μπορεί να ήταν αποτέλεσμα πειρατείας ή υπερβολικού βάρους. Η ιστορική του ,πάντως, αξία είναι αναμφίβολα σημαντική, καθώς έως τώρα οι ιστορικοί θεωρούσαν ότι τα μεγαλύτερα πλοία που μπορούσαν να μεταφέρουν 1.500 αμφορείς στην αρχαιότητα ζύγιζαν πάνω από 70 τόνους ναυπηγούνταν από τους Ρωμαίους τον 1 αιώνα π.Χ. , ενώ τώρα εμφανίζεται ένα πλοίο του 5 αιώνα π.Χ. με 4.000 αμφορείς και ποιος ξέρει τι άλλο στο εμπόρευμα των 126 τόνων!

Η επίσκεψη στον ναυάγιο, μετά την ανάληψη βέβαια των απαραίτητων μέτρων, σχεδιάζεται να γίνεται με κατάδυση για τους δύτες, ενώ για τους μη- δύτες με τη αξιοποίηση μέσων virtual reality στη επιφάνεια.

Η δυνατότητα κατάδυσης προσφέρει σαφώς μια αξέχαστη και συγκλονιστική στον επισκέπτη εμπειρία περί του ναυάγιου και του θεάματος που τον περιμένει στο βυθό, αλλά και η αξιοποίηση της τεχνολογίας αποτρέπει από μια βαρετή ξενάγηση στη στεριά που θυμίζει σχολική τάξη.

Το ναυάγιο της Περιστέρας όπως και τρία άλλα ναυάγια στο Παγασητικό κόλπο της χώρας μας εντάσσονται στο πρόγραμμα BlueMed που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται να επεκταθεί στην Ιταλία και στην Κροατία. Το ναυάγιο της Περιστέρας αναμένεται κι προσδοκάται να γίνει επισκέψιμο στις αρχές του 2021.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μελισσουργός

Πηγές:

www.theage.com.au/world/europe/ancient-greek-shipwreck-to-become-underwater-museum-for-divers-20190409-p51cir.html

www.bluemed-initiative.eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here