Στις αρχές Μαρτίου του 2016, η Υπηρεσία Μέσων Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμανε την εκκίνηση της Πλατφόρμας Πολιτιστικής Διπλωματίας ώστε να υποστηρίξει τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή μιας νέας «Στρατηγικής της Ε.Ε για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις».
Ανάμεσα στις ποικίλες εκδηλώσεις και συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η πλατφόρμα πολιτιστικής διπλωματίας οργάνωσε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2019, μια περιφερειακή συνεδρίαση διαβούλευσης στις 8 και 9 Απριλίου στο Σεράγεβο.

Σκοπός της ήταν η καλλιέργεια και ανατροφοδότηση των διαδικασιών που οδηγούν στην ανάπτυξη και στην υιοθέτηση στρατηγικών για τις πολιτιστικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης -Δυτικών Βαλκανίων. Τα παραπάνω εμπερικλείονται και στη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό, σύμφωνα με στρατηγικές για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις και την ανάπτυξη και σχεδιασμό περιφερειακών προγραμμάτων για τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 30 τοπικοί πολιτιστικοί φορείς από τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία) διάφοροι εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι διαφορετικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι των Creative Europe Desks, αντιπροσωπείες και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτιστικά ινστιτούτα και εκπρόσωποι των κρατών μελών. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, οι συμμετέχοντες συζήτησαν εκτενώς για τις ανάγκες και τις προκλήσεις του πολιτιστικού τομέα στα Δυτικά Βαλκάνια, σε συνεδρίες θεματικών ομάδων που διευκολύνθηκαν από περιφερειακούς εμπειρογνώμονες. Οι συζητήσεις οδήγησαν σε μια σειρά προτάσεων, οι οποίες αργότερα θα συγκεντρωθούν σε ένα τελικό έγγραφο από τους εμπειρογνώμονες.

Ανάμεσα στους καλεσμένους της Συνάντησης Διαβούλευσης ήταν και ο καλλιτέχνης Yane Calovski (Δυτικά Βαλκάνια), του οποίου το project “Press to Exit” και “JADRO Association” αναγνωρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διαδικασία της συνεργασίας της πολιτιστικής σκηνής και θεωρήθηκε πολύτιμος για την επιτυχία της συνάντησης. Μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους, ο Yane Calovski κλήθηκε να συζητήσει για τους πιθανούς τρόπους ανάπτυξης και ενίσχυσης των πολιτιστικών σχέσεων ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και τη σημαντικότητα που έχει το εγχείρημα αυτό.

Έμμα Καρτσώλη

https://www.cultureinexternalrelations.eu/2019/04/11/regional-consultation-meeting-sarajevo-8-9-april/
http://www.presstoexit.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=332:regional-consultation-meeting-eu-western-balkans-cultural-relations&catid=11&Itemid=199&lang=en

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here