Με ιδιαίτερη επιτυχία, πλήθος κόσμου και ένα πλούσιο πρόγραμμα εισηγήσεων παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 25 Απριλίου το Παράρτημα της Πάτρας του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα «Κωστής Στεφανόπουλος» του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Στην εκδήλωση της Πάτρας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου κ. Πέτρος Καψάσκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Βαξεβανάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του Ινστιτούτου κ. Νίκος Μπάης, οι οποίοι και παρουσίασαν τη φιλοσοφία και τους στόχους του φορέα. Το παρόν έδωσαν επίσης εκπρόσωποι άλλων τοπικών παραρτημάτων που ταξίδεψαν στην Πάτρα από άλλες πόλεις.

 

Η Διευθύντρια του Παραρτήματος της Πάτρας, κ. Άντα Δεββέ πραγματοποίησε την αρχική εισήγηση της βραδιάς και –μετά από σύντομους χαιρετισμούς αρκετών παρευρισκομένων-  ακολούθησαν οι τρεις κεντρικές ομιλίες: της κ. Ντόρας Κατσωνοπούλου (Καθηγήτριας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Cornell και Διευθύντριας Ερευνών και Ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη) με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά και διπλωματία: μια αμφίδρομη σχέση», του κ. Γεώργιου Νεκτάριου Λόη (Διδάκτορα Θεολογίας, Ιστορικού-Σλαβολόγου, Καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου) με θέμα «Πολιτιστική Διπλωματία: Θρησκευτική αυτοσυνειδησία και διεθνείς σχέσεις» και της κ. Γεωργίας Πετροπούλου-Conan (Διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Πάτρα) με θέμα: «Η γαστρονομία ως διαμορφωτής πολιτιστικής ταυτότητας»

Στη δεύτερη συνεδρία της εκδήλωσης τα εννέα μέλη του Παραρτήματος του Ινστιτούτου στην Πάτρα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους διαφορετικούς τομείς δράσεων, επικεντρώνοντας στιςεπιμέρους συνιστώσες που συναποτελούν την έννοια του πολιτισμού και κατ’ επέκταση τους τομείς άσκησης Πολιτιστικής Διπλωματίας. Μέλη του Παραρτήματος Πάτρας του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι οι: Δημήτρης Κομποχόλης, Βιβή Λουκοπούλου, Αγγελική Μοσχοπούλου, Σπυρίδων Παναγόπουλος, Γιάννης Παπαδημητρόπουλος, Χριστίνα Παπανικόλα, Παναγιώτης Τσαλίδης, Παναγιώτης Φραντζής και Πέτρος Ψωμάς.Η εκδήλωση –την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, με αμείωτο ενδιαφέρον, έως αργά το βράδυ- ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν ο Σταμάτης Λέκκας στο πιάνο, ο Γιώργος Μπουρδόπουλος στο κλαρινέτο και η σοπράνο Μαρία Θωμά. Κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα στο κοινό και δόθηκε σε όλους η ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου και τα μέλη του Παραρτήματος της Πάτρας.